Féltett adatainkra csap le a gyorsan terjedő Snake trójai

​Rohamosan terjed az adatlopásra kiélezett Snake trójai, amely júliusban már a második legfertőzőbb károkozónak számított.
 

A Check Point Research kiadta a 2021 júliusára vonatkozó Global Threat Index című elemzését. Ebből kiderül, hogy a Trickbot trójai továbbra is tartja magát a legelterjedtebb kártékony programok listájának élén. Eközben viszont az először 2020 novemberében azonosított Snake trójai egy intenzív adathalász kampányt követően a második helyre került.

A Snake egy moduláris, .NET keretrendszerre épülő, billentyűzetfigyelő és adatlopó trójai program. Elsődleges funkciója a felhasználók billentyűleütéseinek naplózása, valamint az így begyűjtött adatok továbbítása a támadók számára. Az elmúlt hetekben a Snake különösen gyorsan terjedt különböző témájú adathalász e-mailek révén. 

A Snake fertőzések fenyegetést jelentenek a felhasználók magán és online biztonsága szempontjából, mivel a kártékony program lényegében bármilyen érzékeny adatot képes eltulajdonítani. A problémákat fokozza, hogy a Snake egyes alvilági fórumokon is megvásárolható szolgáltatás formájában 25-500 dolláros áron. 

"Ahol csak lehetséges, a felhasználóknak csökkenteniük kellene a pusztán jelszavakon alapuló azonosításokat, például többtényezős hitelesítés (MFA) vagy egyszeri bejelentkezési (SSO) technológiák alkalmazásával"

- mondta Maya Horowitz, a Check Point Threat Intelligence & Research, Products igazgatója. 

A szakember szerint a jelszavak kapcsán a legjobb tanács erős, egyedi jelszó választása minden egyes szolgáltatáshoz. Az olyan billentyűzetfigyelők, mint a Snake, sok esetben adathalász e-mailekkel terjednek, ezért alapvető fontosságú, hogy a felhasználók figyeljenek az olyan apró ellentmondásokra, mint a helyesírási hibák a linkekben és az e-mail címekben. Emellett meg kell tanulniuk, hogy soha ne kattintsanak gyanús linkekre, és soha ne nyissanak meg gyanús csatolmányokat.

2021 júliusában az alábbi három program jutott legtöbbször szerephez a támadások során:
1. Trickbot 
2. Snake Keylogger
3. XMRig 

2021 júliusának legfertőzőbb mobilvírusai:
1. xHelper
2. AlienBot 
3. Hiddad
Vélemények
 
  1. 3

    A Drupal fejlesztői öt biztonsági réstől számoltak be.

  2. 4

    A Microsoft elérhetővé tette a Windows szeptemberi hibajavításait.

  3. 3

    ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
Milliárdnyi kibertámadás fenyegeti a rendszereket

Az ESET legújabb zsarolóvírus riportja 71 milliárd távoli hozzáférést célzó támadásról számol be.

​Miért fontos letakarni gyermekeink webkameráját?

Laptopok, okostelefonok és táblagépek - az okoseszközök többségének már van beépített kamerája.

hirdetés
Közösség