Félmillió mobilt fertőzött meg egy vírus

Több százezer okostelefon, illetve táblagép fertőződhetett meg egy adatokra éhes mobilvírus által.
 
hirdetés

A Trend Micro kutatói olyan androidos alkalmazásokra figyeltek fel, amelyek a kémkedésre alkalmas funkcióik mellett adathalász trükköket is bevetettek. A szakembereknek összesen öt ilyen szoftvert sikerült lefülelniük, amelyek a hivatalos Google Play áruházban is feltűntek. Vagyis képesek voltak megkerülni a Google biztonsági ellenőrzéseit. 

Az öt app a következő nevekkel került ki a Playre:
HZPermis Pro Arabe
 • FlashLight
 • Flappy Bird
 • Flappy Birr Dog.
 • Win7Launcher
 • Win7imulator

Az első három app kapcsán a Google kevesebb mint 100 letöltést regisztrált, viszont az utóbbi két alkalmazásnál már jóval többet. A Win7Launcher körülbelül 5000 készülékre kerülhetett fel, míg a Windows 7 témával kecsegtető Win7imulator már megközelítőleg 500 ezer telepítést számlált mire sikerült észrevenni, hogy fertőzött szoftverről van szó. 

A fertőzések több mint 30 százaléka indiai felhasználók készülékeit érintette, de valójában globális vírusterjesztésről beszélhetünk, hiszen a szóban forgó appok 196 országba jutottak el. 

Kipecázott adatok 

A Mobstspy nevű kártevő a fertőzött alkalmazások telepítését követően rögtön aktivizálódik, és ellenőrzi, hogy van-e megfelelő internet kapcsolat. Amennyiben igen, akkor csatlakozik egy vezérlőszerverhez, és feltölti a készülék legfontosabb paramétereit. Ezek alapján a kiszolgálókról további parancsokat kap, amiket rögtön végrehajt. Alapesetben képes kigyűjteni és kiszivárogtatni a telefonkönyvi bejegyzéseket, híváslistákat, felhasználói fájlokat (különösen a fényképeket), illetve a Viber és a WhatsApp által lementett állományokat. 

A Mobstspy további veszélye, hogy egy külön modult tartalmaz a Facebook és a Google fiókokhoz tartozó hitelesítő adatok megszerzéséhez. Ez a modul egy meghamisított, igencsak megtévesztő bejelentkező felületet jelenít meg a Facebook vagy a Google kapcsán. Amennyiben a felhasználó ezen megadja a felhasználónevét és a jelszavát, akkor a bejelentkezés nyilván nem fog sikerülni, ellenben az értékes adatok rögtön felkerülnek a vírusterjesztők szervereire. Ezt követően pedig a hitelesítő adatokkal való visszaélést már csak a kétfaktoros hitelesítés tudja meggátolni. Ennek hiányában a felhasználó fiókjai teljesen kiszolgáltatottá válnak. 


Forrás: Trend Micro

A Trend Micro jelezte, hogy a Google már eltávolította a Playről a fertőzött alkalmazásokat, de ez nem jelenti azt, hogy egyéb alkalmazásboltokban ne lehetne továbbra is jelen a Mobstspy. Ezért érdemes óvatosnak lenni. 
Vélemények
 
 1. 4

  A VirtualBoxhoz fontos hibajavítások váltak letölthetővé.

 2. 3

  A Comodo Antivirus esetében több biztonsági rés vár befoltozásra.

 3. 1

  A Fenkrib trójai nem közvetlenül okoz károkat a számítógépeken, hanem azon ártalmas programok révén, amelyeket letölt a PC-kre.

 
Partnerhírek
​Vírusok ihlette művészeti kiállítás nyílt Rotterdamban

Ha az elkövetkező időszakban Hollandiában, közelebbről Rotterdamban jártok, akkor feltétlenül keressétek fel a nem túl szokványos művészeti kiállítást, ahol a legrégebbi vírusok ihlette művészeti alkotásokban gyönyörködhetünk.

Windows sérülékenységet kihasználó kártevő a láthatáron

​Az ESET szakemberei nemrégiben fedeztek fel és elemeztek egy új 0-day sebezhetőséget kihasználó programot (exploit), amely kelet-európai célpontok ellen irányult.

hirdetés
Közösség
1