Félmilliárd lopott adatot bocsátottak áruba

Az internet sötét oldalán a kiberbűnözők olyan adatbázisokat kezdtek árulni, amelyek összességében 550 millió adatrekordot tartalmaznak.
 

Az adatlopások továbbra is komoly problémát jelentenek. Ráadásul egy-egy biztonsági incidens akár éveken keresztül kísérthet, amit a Cyble biztonsági cég legutóbbi felfedezése is alátámasztott. A cég kutatói arra lettek figyelmesek, hogy egyes alvilági fórumokon igen aggasztó hirdetések jelentek meg, amelyek arról szóltak, hogy 29 adatbázis vált megvásárolhatóvá. 

A szóban forgó adatbázisok tele vannak lopott adatokkal köztük bejelentkezésekhez szükséges felhasználónevekkel és jelszavakkal. További probléma, hogy több millió jelszó nem kizárólag titkosított módon került az adatbázisokba, hanem már a dekódolt változatuk is megtalálható azokban. Ez pedig a támadók dolgát igencsak meg tudja könnyíteni, amikor felhasználói fiókokat akarnak feltörni. 


Forrás: Cyble

Összességében 550 millió adatrekordról van szó, amelyek között 47,1 millió telefonszám is megtalálható. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az adatbázisok között régebbi is akad. Az eddigi vizsgálatok szerint a hozzájuk kapcsolódó legrégebbi adatszivárgási eset 2012-ben következett be, míg a legújabb a múlt hónapban (Tokopedia.com incidens).

A biztonsági kutatók minden érintett számára azt javasolják, hogy ha a biztonsági incidensek bekövetkezte óta nem változtatták meg a jelszavaikat, akkor azt mihamarabb tegyék meg. 
Vélemények
 
  1. 3

    Az SQLite kapcsán két sebezhetőségre derült fény.

  2. 4

    Az Autodesk Maya egy súlyos sérülékenységet tartalmaz.

  3. 3

    A Maze.A zsarolóprogram fájlok titkosítása mellett adatokat is kiszivárogtat a fertőzött számítógépekről.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás - az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” cím elnyerésére

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2020 évre is meghirdeti az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” címet.

667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

hirdetés
Közösség
1