Félmilliárd lopott adatot bocsátottak áruba

Az internet sötét oldalán a kiberbűnözők olyan adatbázisokat kezdtek árulni, amelyek összességében 550 millió adatrekordot tartalmaznak.
 

Az adatlopások továbbra is komoly problémát jelentenek. Ráadásul egy-egy biztonsági incidens akár éveken keresztül kísérthet, amit a Cyble biztonsági cég legutóbbi felfedezése is alátámasztott. A cég kutatói arra lettek figyelmesek, hogy egyes alvilági fórumokon igen aggasztó hirdetések jelentek meg, amelyek arról szóltak, hogy 29 adatbázis vált megvásárolhatóvá. 

A szóban forgó adatbázisok tele vannak lopott adatokkal köztük bejelentkezésekhez szükséges felhasználónevekkel és jelszavakkal. További probléma, hogy több millió jelszó nem kizárólag titkosított módon került az adatbázisokba, hanem már a dekódolt változatuk is megtalálható azokban. Ez pedig a támadók dolgát igencsak meg tudja könnyíteni, amikor felhasználói fiókokat akarnak feltörni. 


Forrás: Cyble

Összességében 550 millió adatrekordról van szó, amelyek között 47,1 millió telefonszám is megtalálható. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az adatbázisok között régebbi is akad. Az eddigi vizsgálatok szerint a hozzájuk kapcsolódó legrégebbi adatszivárgási eset 2012-ben következett be, míg a legújabb a múlt hónapban (Tokopedia.com incidens).

A biztonsági kutatók minden érintett számára azt javasolják, hogy ha a biztonsági incidensek bekövetkezte óta nem változtatták meg a jelszavaikat, akkor azt mihamarabb tegyék meg. 
Vélemények
 
  1. 3

    Az Apache Tomcat fejlesztői egy biztonsági hibáról adtak hírt.

  2. 3

    A Joomla! kapcsán három biztonsági rést foltoztak be a fejlesztők.

  3. 1

    ​A Sunburst.A trójai egy hátsó kaput létesít a számítógépeken, majd adatokat szivárogtat ki és parancsokat hajt végre.

 
Partnerhírek
Bárki válhat SIM-csere átverés áldozatává

Egyre sűrűbben fordulnak elő úgynevezett SIM swap csalások, melyek hatalmas károkat okoznak: 2015 óta jelentősen, négyszeresére nőtt az ilyen típusú támadások száma, és ma már bárki a csalók áldozatává válhat.

​Nem könnyű felismerni a zaklatás jeleit a gyerekeken

Ahogy a digitális oktatásra való átállással a koronavírus-járvány miatt egyre virtuálisabbá válik az életünk, minden eddiginél fontosabb megérteni az online zaklatás formáit.

hirdetés
Közösség