Fellélegezhetnek a Shade zsarolóvírus áldozatai

​Letölthetővé vált egy olyan segédprogram, amelynek segítségével ingyenesen lehet helyreállítani a Shade zsarolóvírus által titkosított fájlokat.
 

A Shade vagy más néven Troldesh zsaroló program először 2014-ben kezdett terjedni, és az általa megfertőzött számítógépeken lévő fájlok titkosítását követően zsarolta meg a felhasználókat. A károkozó készítői nemrégen bejelentették, hogy 2019 vége óta nem terjesztik már a szerzeményüket, és végleg felhagytak annak alkalmazásával. Ezzel egy időben közzétették a zsarolóvírus által korábban alkalmazott master kulcsokat, valamint 750 ezer dekódoló kulcsot is nyilvánosságra hoztak. 

Az interneten elérhetővé vált információk és kulcsok felhasználásával lehetőség adódott arra, hogy a biztonsági cégek olyan szoftvert fejlesszenek ki, amely képes elvégezni az állományok helyreállítását. Mivel a Kasperskynek már korábban is volt egy viszonylag korlátozottan működő Shade-dekódoló alkalmazása, ezért kézenfekvő volt, hogy kibővítse a programját. Ez immár meg is történt, így az ingyenesen letölthető szoftver segítségével a Shade által tönkretett állományok meglehetősen jó eséllyel tehetők ismét használhatóvá. 

A Kaspersky tájékoztatása szerint a dekódoló alkalmazás azon fájlok helyreállítására alkalmas, amelyek nevét a Shade a rombolása során az alábbi kiterjesztések valamelyikével egészítette ki:
.xtbl
.breaking_bad
.ytbl
.heisenberg
.better_call_saul
.los_pollos
.da_vinci_code
.magic_software_syndicate
.windows10
.windows8
.no_more_ransom
.tyson
.crypted000007
.crypted000078
.dexter
.miami_california
.rsa3072
.decrypt_it


A dekódoló szoftver használata egyszerű, hiszen csak egy titkosított fájlt kell megadni, majd az alkalmazás megkeresi a helyes helyreállító kulcsot, és elvégzi az összes kompromittált fájl visszaállítását. 
Vélemények
 
  1. 3

    Az SQLite kapcsán két sebezhetőségre derült fény.

  2. 4

    Az Autodesk Maya egy súlyos sérülékenységet tartalmaz.

  3. 3

    A Maze.A zsarolóprogram fájlok titkosítása mellett adatokat is kiszivárogtat a fertőzött számítógépekről.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás - az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” cím elnyerésére

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2020 évre is meghirdeti az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” címet.

667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

hirdetés
Közösség
1