Felhős tűzfalat mutatott be a Google

​A Google elérhetővé tette az App Engine tűzfalának béta verzióját. Az újdonság célja a webes alkalmazások és szolgáltatások védelme.
 
hirdetés
A felhős környezetekben történő alkalmazásüzemeltetés egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Csakhogy azért vannak árnyoldalai is a felhős alkalmazáskiszolgálásnak, amivel természetesen a Google is tisztában van. Ezek közül az egyik, hogy a helyileg futó webes megoldásoktól eltérően a felhős szolgáltatások alapesetben széles körben elérhetők. Így könnyedén megugorhat a felesleges vagy éppen ártó szándékkal küldött hálózati kérések száma, ami pedig indokolatlanul emeli az ügyfelek költségeit. Már csak azért is, mert ezeket a kéréseket ki kell szolgálni, ami erőforrásokat köt le, illetve növeli az adatforgalmat.
 
A Google azért fejleszti az App Engine tűzfalát, hogy még azelőtt kiszűrhetővé tegye a nemkívánatos hálózati forgalmat, mielőtt az elérné a webes alkalmazásokat, illetve a szervereket. Jelenleg nem kell funkciókban dúskáló tűzfalra gondolni, mivel a középpontban most leginkább az IP-cím alapú szűrés áll. A fejlesztők, üzemeltetők meghatározhatják, hogy mely IP-címekről érhetők el az alkalmazásaik, vagy éppen mely címeket (címtartományokat) tiltják. Ha pedig egy nem engedélyezett helyről érkezik kérés, akkor a tűzfal 403-as hibakóddal válaszol. Persze ezt a szűrést eddig is meg lehetett tenni például alkalmazásokba épített védelemmel, csakhogy ezzel a szűréssel ilyen módon a szoftvereknek kellett foglalkozniuk, ami erőforrásokat foglalt le.

 
A Google App Engine tűzfal többféleképpen menedzselhető. Hadra fogható a Google Cloud Console-on keresztül, a gcloud eszköz segítségével vagy az App Engine Admin API-k használatával. A vállalat ígérete szerint az új megoldás gond nélkül együtt fog működni más alkalmazástűzfalakkal. 
Vélemények
 
  1. 3

    Az RSA Authentication Manager sérülékenysége XSS-alapú támadásokban juthat szerephez.

  2. 4

    Az Intel több olyan sebezhetőségről számolt be, amelyek az Intel Management Engine-t érintik.

  3. 4

    A Samba fejlesztői két biztonsági rést foltoztak be.

 
Partnerhírek
​Szaporodnak az androidos kártevők

Ebben az évben az új androidos kártevők száma eléri a 3,5 milliót. Mivel az Android a legelterjedtebb mobil operációs rendszer, a vírusok az okostelefonok háromnegyed részét veszélyeztetik.

​Miért nem elég a titkosítás?

Az adathordozók leselejtezésekor még a titkosított merevlemezeket is fertőtlenítsük felülírással, ha nem szeretnénk, hogy adataink illetlenek kezébe kerüljenek.

hirdetés
Közösség
1