Felhős tűzfalat mutatott be a Google

​A Google elérhetővé tette az App Engine tűzfalának béta verzióját. Az újdonság célja a webes alkalmazások és szolgáltatások védelme.
 
hirdetés
A felhős környezetekben történő alkalmazásüzemeltetés egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Csakhogy azért vannak árnyoldalai is a felhős alkalmazáskiszolgálásnak, amivel természetesen a Google is tisztában van. Ezek közül az egyik, hogy a helyileg futó webes megoldásoktól eltérően a felhős szolgáltatások alapesetben széles körben elérhetők. Így könnyedén megugorhat a felesleges vagy éppen ártó szándékkal küldött hálózati kérések száma, ami pedig indokolatlanul emeli az ügyfelek költségeit. Már csak azért is, mert ezeket a kéréseket ki kell szolgálni, ami erőforrásokat köt le, illetve növeli az adatforgalmat.
 
A Google azért fejleszti az App Engine tűzfalát, hogy még azelőtt kiszűrhetővé tegye a nemkívánatos hálózati forgalmat, mielőtt az elérné a webes alkalmazásokat, illetve a szervereket. Jelenleg nem kell funkciókban dúskáló tűzfalra gondolni, mivel a középpontban most leginkább az IP-cím alapú szűrés áll. A fejlesztők, üzemeltetők meghatározhatják, hogy mely IP-címekről érhetők el az alkalmazásaik, vagy éppen mely címeket (címtartományokat) tiltják. Ha pedig egy nem engedélyezett helyről érkezik kérés, akkor a tűzfal 403-as hibakóddal válaszol. Persze ezt a szűrést eddig is meg lehetett tenni például alkalmazásokba épített védelemmel, csakhogy ezzel a szűréssel ilyen módon a szoftvereknek kellett foglalkozniuk, ami erőforrásokat foglalt le.

 
A Google App Engine tűzfal többféleképpen menedzselhető. Hadra fogható a Google Cloud Console-on keresztül, a gcloud eszköz segítségével vagy az App Engine Admin API-k használatával. A vállalat ígérete szerint az új megoldás gond nélkül együtt fog működni más alkalmazástűzfalakkal. 
Vélemények
 
  1. 3

    A phpMyAdmin két sebezhetőséget tartalmaz.

  2. 3

    A Dropbox Android kompatibilis mobil alkalmazását két sérülékenység sújtja.

  3. 1

    A Danabot trójai túlzottan nagy érdeklődéssel figyeli a levelező- és FTP-szoftvereket, hogy aztán azokból hitelesítő adatokat kaparintson meg.

 
Partnerhírek
Foci-vb: hamis nyereményjátékok és mezek

Az ESET szakemberei felhívták a figyelmet arra, hogy a szurkolók mellett a csalók is készen állnak az oroszországi labdarúgó-világbajnokságra, és óvatosságra intették a felhasználókat.

​Virtuális asszisztens vagy beépített ügynök?

A reklámvideók szerint a virtuális asszisztensek jelentősen megkönnyítik a mindennapjainkat. De mint minden technológiai termék esetében, a biztonságra itt is figyelnünk kell.

hirdetés
Közösség
1