Felhős tűzfalat mutatott be a Google

​A Google elérhetővé tette az App Engine tűzfalának béta verzióját. Az újdonság célja a webes alkalmazások és szolgáltatások védelme.
 
hirdetés
A felhős környezetekben történő alkalmazásüzemeltetés egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Csakhogy azért vannak árnyoldalai is a felhős alkalmazáskiszolgálásnak, amivel természetesen a Google is tisztában van. Ezek közül az egyik, hogy a helyileg futó webes megoldásoktól eltérően a felhős szolgáltatások alapesetben széles körben elérhetők. Így könnyedén megugorhat a felesleges vagy éppen ártó szándékkal küldött hálózati kérések száma, ami pedig indokolatlanul emeli az ügyfelek költségeit. Már csak azért is, mert ezeket a kéréseket ki kell szolgálni, ami erőforrásokat köt le, illetve növeli az adatforgalmat.
 
A Google azért fejleszti az App Engine tűzfalát, hogy még azelőtt kiszűrhetővé tegye a nemkívánatos hálózati forgalmat, mielőtt az elérné a webes alkalmazásokat, illetve a szervereket. Jelenleg nem kell funkciókban dúskáló tűzfalra gondolni, mivel a középpontban most leginkább az IP-cím alapú szűrés áll. A fejlesztők, üzemeltetők meghatározhatják, hogy mely IP-címekről érhetők el az alkalmazásaik, vagy éppen mely címeket (címtartományokat) tiltják. Ha pedig egy nem engedélyezett helyről érkezik kérés, akkor a tűzfal 403-as hibakóddal válaszol. Persze ezt a szűrést eddig is meg lehetett tenni például alkalmazásokba épített védelemmel, csakhogy ezzel a szűréssel ilyen módon a szoftvereknek kellett foglalkozniuk, ami erőforrásokat foglalt le.

 
A Google App Engine tűzfal többféleképpen menedzselhető. Hadra fogható a Google Cloud Console-on keresztül, a gcloud eszköz segítségével vagy az App Engine Admin API-k használatával. A vállalat ígérete szerint az új megoldás gond nélkül együtt fog működni más alkalmazástűzfalakkal. 
Vélemények
 
  1. 3

    Az Apache HTTPD egy adatlopásra lehetőséget adó sebezhetőséget tartalmaz.

  2. 4

    Az Apache Tomcat két hibajavítással gyarapodott.

  3. 4

    A Samba három sebezhetőség miatt kapott újabb frissítést.

 
Partnerhírek
​Hogyan lehetsz tudtodon kívül kriptobányász?

A kiberbűnözők évek óta kihasználják a kriptovaluta bányászatban rejlő lehetőségeket, hogy profitra tegyenek szert.

Hallhatatlan hangban érkezhet utasítás az asszisztensekhez

Egy kínai egyetemi kutatócsapat szerint az okostelefonokba beépített digitális asszisztenseket a hallható tartomány feletti frekvenciájú hangutasítással is lehet irányítani.

hirdetés
Közösség
1