Felhagynak a pusztítással a Fonix vírus készítői

​A Fonix nevű zsarolóprogram mögött álló kiberbanda úgy határozott, hogy befejezi a ténykedését, és segít a károk helyreállításában.
 

Korábban egyebek mellett a GandCrab, a Shade és a TeslaCrypt zsarolóvírusokat terjesztő kibercsoportok döntöttek úgy, hogy leteszik a lantot, és ezzel párhuzamos elérhetővé teszik azon információkat, amik révén az általuk titkosított fájlok helyreállíthatóvá válhatnak. Az elmúlt napokban ugyanerre az állaspontra jutott a Fonix vagy más néven FonixCrypter és Xonif néven ismertté vált zsarolóprogramot készítő banda is. Bejelentette, hogy befejezi a nem éppen áldásos ténykedését, és segít a károk felszámolásában.
 
A Fonix csoport közölte, hogy tavaly nyáron pénzügyi nehézségek miatt döntöttek úgy, hogy a kiberbűnözés útjára lépnek, és zsarolóvírusokra épülő támadásokkal próbálnak pénzhez jutni. Arról nem szóltak, hogy az elmúlt időszakban mennyi pénzt csaltak ki az áldozataiktól, de most úgy döntöttek, hogy nyilvánosságra hozzák a károkozójuk által titkosított fájlok dekódolásához szükséges mester (privát) kulcsot. Emellett e-mailben segítséget nyújtanak az áldozatoknak a dekódolásban, valamint a biztonsági cégek számára is támogatást biztosítanak olyan eszközök fejlesztéséhez, amik révén a Fonix pusztítása a lehetőségekhez mérten felszámolhatóvá válhat.
 
A fenti lépés hatására azok az állományok válhatnak megmenthetővé, amelyek a vírusfertőzés során .FONIX, .XINOF, .Fonix, vagy .repter kiterjesztést kaptak.
 
A Fonix csoport azt is jelezte, hogy a zsarolóvírusuk forráskódját véglegesen törlik, de felhívták a figyelmet arra, hogy lehetnek olyan személyek, akik a projektben korábban részt vettek, és a náluk lévő forráskódokkal a jövőben visszaéléseket követhetnek el.
Vélemények
 
  1. 3

    Az osTicket frissítésével két XSS-hiba szüntethető meg.

  2. 3

    A GRUB2-höz számos patch vált letölthetővé, amelyek révén biztonsági hibák is megszüntethetők.

  3. 1

    ​A macOS operációs rendszereket veszélyeztető Slisp.A trójai elsősorban ártalmas weboldalakon keresztül terjed.

 
Partnerhírek
​Felhőalapú biztonsági csomagokkal bővít az ESET

Az új ESET termékcsomagok testreszabható megoldást kínálnak minden cégméretre.

Módosított pályázati kiírás az „Év információvédelmi dolgozata - 2021” cím elnyerésére

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2021 évre is meghirdeti az „Év információvédelmi dolgozata - 2021” címet.

hirdetés
Közösség