Felbolydult a számítógépes vírusok krémje

Az elmúlt hónapban jelentősen átalakult a számítógépes vírusok élmezőnye.
 

A Check Point Research által közzétett toplista legutóbbi kiadása számos érdekességet tartogat. Ezek közül a legfontosabb, hogy a toplista éllovasává az Agent Tesla trójai lépett elő, amely elsősorban adatlopásra, adatszivárogtatásra alkalmas. Képes a billentyűleütések és a vágólap naplózására is.
 
A vírusok toplistájának második helyére a Snake trójai küzdötte fel magát, amely szintén egy billentyűleütések megfigyelésével visszaélő károkozónak számít.
 
A múlt hónapban azonban a legnagyobb előrelépést a Lokibot tette, amely a toplista harmadik helyére került. Ez a szerzemény is adatlopásra termett, hiszen alkalmas postafiókokhoz, valamint FTP-hez és különféle szolgáltatásokhoz tartozó hitelesítő adatok kiszivárogtatására, miközben kriptotárcák iránt is fokozott érdeklődést mutat.
 

"Az elmúlt hónapban sok változást tapasztaltunk a listán: a kártékony programcsaládok első három helyének összetétele teljesen megváltozott. Érdekesség, hogy a Lokibot ilyen gyorsan vissza tudott jutni a harmadik helyre, ami egyben növekedési trendet jelent az adathalász kampányok terén”

- mondta Maya Horowitz, a Check Point Software kutatásért felelős elnökhelyettese.
 
A szakember hozzátette, hogy az év végi bevásárlási időszak kezdetével fontos, hogy mindenki éber maradjon, és mindenki figyeljen a gyanús e-mailekre, amelyek kártékony kódokat tartalmazhatnak. Természetesen a megfelelő, kártékony programokkal szembeni védelem kiépítése és rendszeres frissítése is nagyon lényeges.
 
2022. októberének három legfertőzőbb kártékony programja:
1. Agent Tesla
2. Snake Keylogger
3. Lokibot
 
2022. októberének három legfertőzőbb mobilvírusa:
1. Anubis
2. Hydra
3. Joker
Vélemények
 
  1. 3

    A Drupal egyik modulja kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

  2. 3

    Az Apache Struts egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

Partnerhírek
Minden, amit tudniuk kell, mielőtt használni kezdjük a ChatGPT-t.

Mielőtt megpróbáljuk kihasználni az innovatív AI eszközök előnyeit, meg kell tanulnunk biztonságosan, adataink veszélyeztetése nélkül igénybe venni azokat.

Elég okosak vagyunk egy okosotthonhoz?

Íme az ESET szakértőinek tanácsai arról, hogy hogyan használjuk otthonunkban az okoseszközöket.

hirdetés
Közösség