Felbolydult a számítógépes vírusok krémje

Az elmúlt hónapban jelentősen átalakult a számítógépes vírusok élmezőnye.
 

A Check Point Research által közzétett toplista legutóbbi kiadása számos érdekességet tartogat. Ezek közül a legfontosabb, hogy a toplista éllovasává az Agent Tesla trójai lépett elő, amely elsősorban adatlopásra, adatszivárogtatásra alkalmas. Képes a billentyűleütések és a vágólap naplózására is.
 
A vírusok toplistájának második helyére a Snake trójai küzdötte fel magát, amely szintén egy billentyűleütések megfigyelésével visszaélő károkozónak számít.
 
A múlt hónapban azonban a legnagyobb előrelépést a Lokibot tette, amely a toplista harmadik helyére került. Ez a szerzemény is adatlopásra termett, hiszen alkalmas postafiókokhoz, valamint FTP-hez és különféle szolgáltatásokhoz tartozó hitelesítő adatok kiszivárogtatására, miközben kriptotárcák iránt is fokozott érdeklődést mutat.
 

"Az elmúlt hónapban sok változást tapasztaltunk a listán: a kártékony programcsaládok első három helyének összetétele teljesen megváltozott. Érdekesség, hogy a Lokibot ilyen gyorsan vissza tudott jutni a harmadik helyre, ami egyben növekedési trendet jelent az adathalász kampányok terén”

- mondta Maya Horowitz, a Check Point Software kutatásért felelős elnökhelyettese.
 
A szakember hozzátette, hogy az év végi bevásárlási időszak kezdetével fontos, hogy mindenki éber maradjon, és mindenki figyeljen a gyanús e-mailekre, amelyek kártékony kódokat tartalmazhatnak. Természetesen a megfelelő, kártékony programokkal szembeni védelem kiépítése és rendszeres frissítése is nagyon lényeges.
 
2022. októberének három legfertőzőbb kártékony programja:
1. Agent Tesla
2. Snake Keylogger
3. Lokibot
 
2022. októberének három legfertőzőbb mobilvírusa:
1. Anubis
2. Hydra
3. Joker
Vélemények
 
  1. 4

    Az Exim kapcsán egy közepes veszélyességű hibára derült fény.

  2. 3

    A TP-Link TL-WR940N típusú routerekben két biztonsági hiba javítására nyílt lehetőség.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
A foci-vb veszélyei a kibertérben

A FIFA labdarúgó-világbajnokságra a csalók is készülnek: hamis jegyek, lottóátverések és más veszélyek is leselkednek a kibertérben a szurkolókra.

​Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

Az iskolákból kerül ki a jövő generációja, akik többségében digitálisan kevésbé képzettek, tapasztaltak, ezért könnyebb célpontok.

hirdetés
Közösség