Fél perc alatt esett el a Tesla

​Ismét jelentős díjakkal távoztak az etikus hackerek a Pwn2Own versenyről. Egy Tesla is gazdára talált egy 30 másodperces hackelést követően.
 

A Pwn2Own az egyik legjelentősebb hackerverseny, amelyen a biztonsági szakemberek komoly díjazás mellett, etikus módon mutathatják meg a képességeiket az etikus hackelés területén. A megmérettetés során szigorú szabályoknak kell megfelelniük a résztvevőknek, akik csak a szervező, vagyis a Trend Micro Zero Day Initiative számára adhatják át a biztonsági hibákkal és az azok kihasználási módjával kapcsolatos technikai információkat. A Trend Micro értesíti azon fejlesztőcégeket, amelyek megoldásait sikerül térdre kényszeríteni a verseny során, és 90 napot ad számukra a biztonsági rések befoltozására. Ezt követően hozza csak nyilvánosságra a feltárt sérülékenységek leírását. (A Firefox kapcsán felfedezett súlyos sebezhetőségeket a Mozilla fejlesztői már orvosolták is.)
 
A Pwn2Own Vancouver 2024 elnevezésű hackerversenyen ezúttal összességében 1.132.500 millió dollár ütötte a résztvevők markát. Emellett egy Tesla Model 3 is gazdára talált. A legtöbb pénzt (több mint kétszázezer dollárt) az a Manfred Paul nevű szakember tehette zsebre, aki a kétnapos rendezvény alatt sikeresen hackelte meg az Apple Safari, a Google Chrome és a Microsoft Edge webböngészőket. A Tesla gépkocsit pedig a Synacktiv csapat kapta meg, miután fél perc alatt sikeres támadást hajtott végre a Tesla ECU-ja ellen (egy puffertúlcsordulási hiba révén kivitelezett hackeléssel). Fontos megjegyezni, hogy a jutalom autó igencsak megérdemelt volt, hiszen a 30 másodperces támadás végrehajtásához hosszadalmas és nagy szakértelmet igénylő, előzetes kutatómunkára volt szükség a díjazott szakértők részéről.
 
A kétnapos eseményen a fentiek mellett jelentős ostrom alatt volt a Windows 11, az Ubuntu Desktop, a VMware Workstation, az Oracle VirtualBox és a Firefox is, amelyek mindegyike ellen sikeres támadásokat intéztek az etikus hackerek. Ezek során jogosultsági szint emelést hajtottak végre, majd tetszőleges kódokat futtattak. 
 
A hackerversenyen összesen 29 különféle nulladik napi biztonsági hibára derült fény.
 
 1. 3

  Az Oracle 71 hibajavítást adott ki az Oracle Linux operációs rendszerhez.

 2. 4

  Több mint egy tucat biztonsági javítással bővült a Google Chrome.

 3. 4

  Letölthető a VirtualBox legújabb kiadása benne 13 biztonsági javítással.

 4. 4

  Az Oracle nyolc olyan biztonsági résről számolt be, amelyeket a Database Server kapcsán kellett orvosolnia.

 5. 4

  A MySQL három tucat biztonsági frissítéssel gyarapodott.

 6. 4

  Az Java több mint egy tucat biztonsági frissítést kapott.

 7. 3

  A Microsoft három biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

 8. 4

  A PuTTY-hoz egy biztonsági frissítés vált elérhetővé.

 9. 4

  A XenServer és a Citrix Hypervisor is biztonsági frissítéseket kapott.

 10. 3

  A GitLab újabb biztonsági javításokat adott ki.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség