Feketekalaposok lovagoltak be Dallas rendszereibe

Dallas város egyes informatikai rendszereit egy zsarolóvírussal végrehajtott kibertámadás érte.
 

Továbbra sem csillapodnak az állami és kormányzati intézményeket érő kibertámasádások. A legutóbbi áldozat Dallas városa lett, amelynek egyes informatikai rendszereit adatbiztonsági incidens érte. Ennek következtében több szolgáltatás is csorbát szenvedett rövidebb hosszabb időre.
 
A legfájóbb ütés a város egyik rendőrségi rendszerét érte, aminek következtében a rendőrségi kommunikációba fennakadások voltak. A 911-es segélyhívó ugyan működött, és fogadta a bejelentéseket, de az operátoroknak bizonyos feladatokat egy ideig számítógépek helyett papír alapon kellett elvégezniük. Mindezek mellett a bírósági rendszerben is akadtak problémák, amik miatt tárgyalásokat kellett elnapolni.
 
Dallas illetékesei megerősítették a támadás tényét, és közölték, hogy az incidensre múlt hét szerda reggelén figyelmeztettek a monitoring rendszerek. A gyanús események kivizsgálása azonnal megkezdődött a Security Operations Center (SOC) keretein belül. Ezzel párhuzamosan megtörtént az érintett rendszerek izolálása, és a további károk megelőzésére tett intézkedések foganatosítása.
 
Azt jelenleg nem lehet tudni, hogy az incidens során adatszivárgás is történt-e. Ezzel kapcsolatban további elemző munkára van szükség, amelyben külső szakértők és hatóságok is részt vesznek.
 
Ki a ludas?
 
Az ilyen jellegű incidensek során az első kérdések egyike az szokott lenni, hogy mely zsarolóvírus áll a háttérben. Ebből ugyanis fontos következtetések vonhatók le az elkövetőkre, illetve azok motivációira vonatkozóan is. A legfrissebb hírek szerint ezúttal a Royal zsaroló program okozott károkat, ami nem jó hír, hiszen egy igen veszélyes kiberbanda állhat a háttérben. Ugyanakkor ezek a hírek még megerősítésre várnak, és az ezzel kapcsolatos vizsgálatok még folyamatban vannak. 
 
 1. 3

  A GitLab újabb biztonsági hibákról számolt be.

 2. 4

  Jelentős biztonsági frissítés érkezett az Autodesk AutoCAD szoftverekhez.

 3. 4

  Az ASUS kritikus sebezhetőségeket szüntetett meg egyes routerei kapcsán.

 4. 4

  Jelentős biztonsági frissítést kapott az Edge webböngésző.

 5. 4

  A Mozilla Firefox legújabb kiadásának telepítésével 16 biztonsági hiba orvosolható.

 6. 4

  A Google több tucat hibajavítást adott ki a Pixel készülékekhez.

 7. 4

  A Fortinet fontos biztonsági frissítést adott ki a FortiOS-hez.

 8. 4

  A VLC Media Player egy veszélyes sebezhetőséget tartalmaz.

 9. 4

  Az Adobe Photoshop kapcsán egy súlyos sebezhetőség megszüntetésére nyílt lehetőség.

 10. 4

  Az Adobe az e-kereskedelmi alkalmazásaihoz biztonsági frissítéseket készített.

Partnerhírek
​A kiberbűnözők piszkos játéka

A Foci EB és a 2024-es párizsi olimpiai játékok közeledtével az ESET biztonsági szakértői mutatnak 9+1 olyan esetet, amelyekben a kibertámadások áldozatai a sport szerelmesei voltak.

Sok internetező lesz kibertámadás áldozata

​Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak.

hirdetés
Közösség