Fegyverré válnak az IIS-bővítmények?

A Microsoft arra figyelmeztetett, hogy egyre gyakrabban lehet találkozni kártékony IIS-bővítményekre épülő támadásokkal.
 

A webszerverek elleni támadások során a leggyakoribb módszernek a web shellek alkalmazása számít. Ugyanakkor ezek egy meghackelt szerveren az esetek többségében viszonylag könnyen detektálhatók, így a támadók közbe-közbe más technikákat is bevetnek. A Microsoft az utóbbi hónapokban arra lett figyelmes, hogy a kiberbűnözők körében egyre kedveltebbé váltak az IIS-bővítmények.
 
A támadók IIS-bővítmények révén nagyobb valószínűséggel tudnak a célkeresztbe állított rendszereken észrevétlenül tevékenykedni. Ennek oka, hogy e bővítményeket sok védelmi eszköz figyelmen kívül hagyja az ellenőrzések során. Emellett az incidensek manuális feltárása és elemzése során sem szoktak ezek – legalábbis első körben – a figyelem középpontjába kerülni, így az esetleges károkozások forrásának felderítése is nehezebb. Amennyiben egy támadónak valamilyen módon - például egy sérülékenységen keresztül - sikerül bejutnia a kiszemelt szerverre, akkor megfelelő jogosultságok birtokában viszonylag egyszerűen tud feltelepíteni olyan IIS-bővítményt, amely hátsó kapuként funkcionál.
 
A Microsoft kutatói eddig többféle kártékony bővítménnyel találkoztak. Ezek között volt olyan, amely web shell funkciókkal rendelkezett, de akadt olyan is, amely kifejezetten hitelesítő adatok összegyűjtésére és kiszivárogtatására volt alkalmas. Fontos megemlíteni, hogy az IIS-bővítményekre épülő támadások zöme Exchange kiszolgálókon volt kimutatható. Ez esetekben az elkövetők olyan megoldásokat használtak, amik révén fel tudták térképezni a postafiókokat, és adott esetben azok tartalmához is hozzáférést szereztek (adatok exportálásával).
 
A Microsoft jelezte, hogy a szóban forgó támadások során olyan eszközök is szerephez jutottak, mint például a PowerShDLL vagy a plink.exe.
 
A biztonsági szakemberek a hasonló támadások ellen szigorú hozzáférés- és jogosultságkezelést javasolnak, valamint az üzemetetők számára azt tanácsolják, hogy rendszeresen vizsgálják át a felügyeletük alá tartozó kiszolgálók beállításait, a konfigurációs állományokat, a telepített bővítményeket, valamint az IIS rendszerkönyvtárait és a "bin" mappákat.
Vélemények
 
  1. 4

    A Sophos Firewall egy súlyos sebezhetőséget tartalmaz.

  2. 4

    A Nessus Network Monitor számos biztonsági frissítést kapott.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
A kiberbűnözők kedvelt célpontjai a böngészőkben

A webböngészők a digitális világ kapui. Olyan eszközök, melyekkel naponta órákat töltünk, és egyúttal értékes célpontot jelentenek a támadók számára is.

​Egyre több átverés jelenik meg az online piactereken

Egy közelmúltban készült felmérés résztvevőinek hatoda volt már csalás áldozata az Facebook Marketplace-en, a Facebook pedig nehezen tudja kiszűrni a csalókat.

hirdetés
Közösség