Fájdalmas lehet a levelezés leállása

A vállalati levelezés kritikus fontosságú az üzleti folyamatok szempontjából, ezért célszerű idejében felkészülni az esetleges leállásokra, incidensekre.
 
hirdetés
Sok vállalatnál nem gondolják végig, hogy mennyire fontos a levelezőrendszer - egészen addig, amíg egyszer csak hirtelen elérhetetlenné nem válik. Pedig az elektronikus levelezés a vállalati működés egyik alappillére.
 
Ahhoz, hogy egy incidens esetén ne kelljen fejvesztetten kapkodni, érdemes külön katasztrófa utáni helyreállítási tervet készíteni kifejezetten az e-mailek és a levelezés visszanyerésére. Különösen arra az esetre, ha leállna a rendszer például egy természeti katasztrófa, egy hardver meghibásodása, áramkimaradás vagy egyéb ok miatt.
 
A leállás ára
 
Többféle számítás létezik, amely alapján megbecsülhető a kimaradás okozta kár. A Novell szakértői szerint az a legegyszerűbb módszer, ha az alkalmazottaknak kifizetett munkabért vesszük alapul. Már önmagában ez az összeg is magas lehet, de ebben az esetben olyan károkat még nem is vettünk figyelembe, mint amikor a kiesés miatt a vállalat lemarad egy fontos üzletről, illetve romlik a reputációja, mert az ügyfelek nem tudnak azonnal kapcsolatba lépni a munkatársakkal.
 
Ezenfelül azt is mindenképpen számításba kell venni, hogy milyen összegeket követel meg a helyreállítási folyamat. Egy tanulmány szerint 2016-ban már 38 százalékkal többe került egy-egy leállás kezelése, mint 2010-ben.
 
Az ideális terv
 
A katasztrófa utáni helyreállítási tervek készítésénél számos tényezőt kell figyelembe venni. A levelezés kapcsán a Novell szakértői két kritikus területet jelöltek meg: minél hamarabb vissza kell szerezni a legfrissebb leveleket, amelyek a kiesés alatt érkeztek, illetve helyre kell állítani az e-mail küldési és fogadási szolgáltatást.
 
Ezekre a feladatokra léteznek dedikált eszközök. A legegyszerűbb azonban az, ha olyan levelezőrendszert használ a vállalat, amely már beépítetten tartalmaz valamilyen disaster recovery eszközt.
Vélemények
 
  1. 4

    A Mozilla Firefoxnak nemrégen jelent meg az 59-es főverziója, de máris két súlyos biztonsági rést kell befoltozni rajta.

  2. 3

    A SquirrelMail egy olyan hibát tartalmaz, amely biztonsági problémákat vethet fel.

  3. 4

    A Joomla! egy fontos hibajavítást kapott, amivel SQL injection alapú támadásokat lehet megelőzni.

 
Partnerhírek
​A kriptovaluta a bűnözők új kedvence

Eltérített androidos mobilok, meghekkelt kormányzati weboldalak, kutatási célokra használt szuperkomputer – a közös bennük, hogy a bűnözők kriptovalutákat próbálnak bányászni a segítségükkel.

Hogyan elemezzük IoT eszközeink biztonságát?

Manapság sok támadás alapja a megtévesztés, amelynek során megpróbálják rávenni a gyanútlan felhasználót, hogy fertőzött fájlokat, feltört, rosszindulatú oldalakra mutató linkeket nyisson meg.

hirdetés
Közösség
1