Ezrével kerültek fel a netre belépési adatok

Több ezer olyan felhasználónév és jelszó páros került ki egy weboldalra, amelyek miatt különféle internetes eszközök válthatnak támadások részeseivé.
 
hirdetés
Az internetképes, IoT-eszközok már egy ideje mozgatják a kiberbűnözők fantáziáját, akik nem restek kihasználni azt, hogy ezek a készülékek (routerek, IP-kamerák, stb.) sok esetben sebezhetők, és nincsenek felvértezve kellő szintű védelemmel. Gyakran hallhatjuk, hogy az IoT mind a gyártók, mind a felhasználók oldaláról nagyobb figyelmet érdemelne biztonsági szempontból. A gyártóknak a biztonságközpontú eszközkialakításra, valamint a frissítések rendszeres kiadására kellene összpontosítaniuk, míg a felhasználóknak a javasolt biztonsági feladatok elvégzésére kellene időt szánniuk. Ez utóbbiak közül a legalapvetőbb, hogy egy készülék beüzemelése után meg kell változtatni az alapértelmezett, gyári jelszót.
 
Victor Gevers, a GDI Foundation kutatója egy aggasztó trendre hívta fel a figyelmet az IoT-biztonságát illetően. Ez pedig nem más, mint hogy az interneten elég könnyen lehet nagy mennységben IoT-eszközökhöz tartozó hitelesítő adatokat találni. Erre példa az a szakember által feltárt lista is, amely a Pastebin oldalán vált elérhetővé, és több mint 33 ezer bejegyzést tartalmazott. Egyebek mellett megtalálhatók voltak benne IP-címek, valamint az azokkal elérhető készülékekhez tartozó felhasználónevek és jelszavak is. Összesen 143 különféle felhasználónév/jelszó páros került a listában, ezek közül 60 olyan, amit tavaly a hírhedt Mirai botnet is használt. Ez pedig azt jelenti, hogy sok internetképes eszközt továbbra is gyenge, könnyedén megfejthető hitelesítő adatok védenek.
 
A fenti adatokról kiderült, hogy azok Telnet alapú hozzáférést is lehetővé tehetnek, amin keresztül szabad bejárás biztosítható az érintett eszközökre. Egy ilyen lista igazi veszélye, hogy azt az IoT-botnetek mögött lévő csoportok könnyedén felhasználhatják a saját céljaik elérésére, és gyorsan tudják ezres nagyságrendben bővíteni a kártékony hálózataikat.
 
Gevers a Pastebinen lévő lista alapján elkezdte felmérni, hogy milyen földrajzi régiók lehetnek érintettek. Kiderült, hogy európai, amerikai és ázsiai országokból is származnak adatok. A munkatársaival már megkeresett néhány internetszolgáltatót, amelyek közül több is pozitívan állt hozzá a kockázatcsökkentéshez. Szerencsére mára a listán lévő, sebezhető készülékek mennyisége jelentősen megcsappant. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy amire erre sor került, addigra több mint 10 ezren töltötték le a listát a Pastebinről.
Vélemények
 
  1. 3

    A phpMyAdmin két sebezhetőséget tartalmaz.

  2. 3

    A Dropbox Android kompatibilis mobil alkalmazását két sérülékenység sújtja.

  3. 1

    A Danabot trójai túlzottan nagy érdeklődéssel figyeli a levelező- és FTP-szoftvereket, hogy aztán azokból hitelesítő adatokat kaparintson meg.

 
Partnerhírek
Foci-vb: hamis nyereményjátékok és mezek

Az ESET szakemberei felhívták a figyelmet arra, hogy a szurkolók mellett a csalók is készen állnak az oroszországi labdarúgó-világbajnokságra, és óvatosságra intették a felhasználókat.

​Virtuális asszisztens vagy beépített ügynök?

A reklámvideók szerint a virtuális asszisztensek jelentősen megkönnyítik a mindennapjainkat. De mint minden technológiai termék esetében, a biztonságra itt is figyelnünk kell.

hirdetés
Közösség
1