Ezerszámra fertőződnek a WordPress-es oldalak

Továbbra is nagyon sokszor kerülnek a támadók célkeresztjébe a WordPress alapú weboldalak. Az incidensek kárvallottjai azonban minden esetben a gyanútlan felhasználók.
 

A kiberbűnözők körében nagy népszerűségnek örvendenek azok a webes megoldások, amelyek széles körben használatosak, és tartalmaznak olyan sebezhetőségeket, amelyeket akár automatizáltan, tömegesen is könnyen ki lehet használni. Ezek közé tartozik egyebek mellett a WordPress is, amelyet az utóbbi időben különösen sok támadás ér. Pedig, ha az érintett weboldalak üzemeltetői, tulajdonosai kicsit jobban odafigyelnének a frissítések telepítésére, akkor sok probléma megelőzhetővé válhatna. Legalábbis ez derült ki a német CERT (CERT-Bund) legutóbbi felméréséből.

A szakemberek a vizsgálataik során körülbelül háromezer olyan WordPress alapú webhelyre akadtak, amelyek első ránézésre teljesen ártalmatlannak látszottak. Azonban korábbi támadások következtében a háttérben olyan műveletek végrehajtására voltak képesek, amik révén a látogatók számítógépe megfertőződhetett. Megfelelő vírusvédelem, illetve biztonsági frissítések hiányában a PC-k nagyon könnyen áldozataivá válhattak romboló vírusoknak. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a háromezer kompromittált weblap valószínűleg csak a jéghegy csúcsa, ennél jóval több fertőzött webhely működik világszerte.

A mostani károkozások során a támadók elsősorban a Slider Revolution (RevSlider) plugin sebezhetőségét használták ki. A szóban forgó hiba korántsem új keletű, hiszen a fejlesztők azt már 2014 februárjában befoltozták. Igaz ugyan, hogy akkor még nem verték nagydobra a hibajavítást, de amikor ősszel a RevSlider sérülékenysége egyre több problémához járult hozzá, akkor a hiba már jóval nagyobb figyelmet kapott.


Így dolgoznak a támadók

Az elkövetők a Slider Revolution sebezhetőségének kihasználásával átvehetik az érintett weboldalak feletti irányítást. Fájlokhoz férhetnek hozzá, de akár új - adminisztrátori - fiókokat is beregisztrálhatnak, majd tetszőlegesen manipulálhatják a tartalmi oldalakat. A végső céljuk nem más, mint hogy a weblapokon egy iframe kódot helyezzenek el, ami aztán átirányítja a webböngészőket egy olyan oldalra, ami mögött különféle exploit kitek működnek. Ez esetben is szóhoz juthat a hírhedt Angler exploit kit, de sokszor a Fiesta nevű támadóeszköz kerül középpontba. Ennek segítségével az elkövetők kihasználhatják az Adobe Flash, az Adobe Reader, a Java, a Silverlight és az Internet Explorer egyes sérülékenységeit. Ha pedig ez sikerül számukra, akkor különösebb felhasználói közreműködés nélkül fertőzhetik meg a PC-ket. A hírek szerint nem riadnak vissza kém- és reklámprogramok, valamint banki trójai programok terjesztésétől sem. Sőt egyes esetekben a Cryptowall 3.0 is felkerülhet a számítógépekre, amely letitkosítja a felhasználók fájljait, majd váltságdíjat követel a helyreállításhoz szükséges információkért.

A CERT-Bund felmérése alapján kijelenthető, hogy a WordPress-es támadások jelenleg leginkább az Egyesült Államokból kiszolgált weboldalakat sújtják, de valójában világszintű problémáról van szó, így a kockázatok csökkentését nem érdemes félvállról venni. A szakemberek a WordPress alapú oldalak üzemeltetői, fejlesztői számára azt javasolták, hogy végezzenek rendszeresen integritásellenőrzéseket, és vizsgálják felül a felhasználói fiókokat. Amennyiben rendellenességre lesznek figyelmesek, akkor célszerű azonnal minden fiók esetében jelszót módosítani. Mindezek mellett pedig rendszeresen telepíteni kell a WordPress-hez, valamint a különféle bővítményekhez tartozó hibajavításokat.
Vélemények
 
  1. 3

    A Symfony kapcsán két sebezhetőség miatt jelent meg frissítés.

  2. 3

    A Moodle legújabb verziójának telepítésével három biztonsági hiba szüntethető meg.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
​ESET kiberbiztonsági trendek 2023: szép új hibrid világ

Ismét egy olyan évet zárunk, amilyenben még nem volt részünk – az ESET szakértői szerint sosem látott szintet ért el a digitális eszközöktől való függőségünk is.

A biztonsági fásultság jelei

Az IT biztonsági részleget gyakran “a nemetmondás osztályának” tartják, és nem nehéz belátni ennek okait.

hirdetés
Közösség