Ezernyi iskolai weboldal bénult meg egy zsarolóvírus miatt

​Egy zsarolóvírussal végrehajtott támadás következtében több ezer iskola weboldala bénult meg világszerte.
 

A FinalSite nevű internetes szolgáltatás elsősorban iskolák és oktatási intézmények számára biztosít webes megoldásokat. Több mint nyolcezer intézmény használja a szolgáltatást a világ 115 országában abból a célból, hogy a weboldalaik kezelését megkönnyítsék.
 
Az év elején azonban komoly fennakadások adódtak, és tulajdonképpen az összes regisztrált iskola weboldala elérhetetlenné vált. Ez nemcsak azért jelentett bosszúságot az érintettek számára, mert nem tudták elérni a weboldalaikat, hanem azért is, mert a diákokkal való kommunikációra szolgáló felületek is megbénultak. Ez pedig - főleg a koronavírus járvány idején - jelentősen megnehezítette az idei iskolakezdést.
 
A Finalsite kezdetben annyit közölt az intézményekkel, hogy teljesítményproblémák léptek fel egyes szolgáltatásai esetében beleértve a tartalomkezelő rendszert is. A hiba okának egy szolgáltatóoldali rendellenességet nevezett meg. Aztán a gondok csak nem akartak megoldódni, ezért három nappal később egy újabb közleményt adott ki a Finalsite, amelyben közölte, hogy egy zsarolóvírusos támadás érte a rendszereit, és ennek következtében bénultak meg a weboldalak.
 
Az üzemeltetők elnézést kértek, és közölték, hogy a nap 24 órájában dolgoznak a hibaelhárításon. Emellett külső, független szakértőket is bevontak az incidens kivizsgálásába. Ezek a vizsgálatok jelenleg is folyamatban vannak.
 
A legnagyobb kérdés jelenleg az, hogy vajon az elkövetők a rendszerek kompromittálása előtt képesek voltak-e bizalmas adatokat kiszivárogtatni. Ebben az esetben ugyanis sok ezer diák, tanár adata is illetéktelen kezekbe kerülhetett. Erre a kérdésre azonban a válasz még várat magára.
Vélemények
 
  1. 4

    Az Apple watchOS több biztonsági hibától is megvált az újabb frissítésének köszönhetően.

  2. 3

    Az Apache Tomcathez egy újabb biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

  3. 3

    ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
A Log4Shell által leginkább veszélyeztetett országok

Az ESET által közzétett adatokból jól látható, mely országokban hajtották végre a legtöbb Log4j sérülékenységet kihasználó támadási kísérletet.

Középpontba kerül a Zero Trust

A vállalatok 99%-a szerint a Zero Trust bevezetése fontos, ezen belül 75%-uk szerint kritikus vagy nagyon fontos lenne.

hirdetés
Közösség