Ez a kémprogram mindent meglovasított a mobilokról

​Hamis áruházakban terjedt az a SpyC23.A nevű kémprogram, amely tulajdonképpen bármit képes ellopni a fertőzött, Android kompatibilis készülékekről.
 

Az ESET szakemberei akkor kezdtek nyomozni a rosszindulatú szoftver után, amikor az egyik kutató a Twitteren beszámolt egy addig ismeretlen androidos kártevőről, még 2020 áprilisában. "Közös elemzésünk során kiderült, hogy ez a kártékony szoftver az APT-C-23 fegyvertárának része: a mobilos kártevőjük egy új, továbbfejlesztett verziója" - mondta Lukáš Štefanko, a biztonsági cég kutatója.
 
A kémprogramra egy problémás áruházban találtak rá, ahol első ránézésre hitelesnek tűnő alkalmazások mögött bújt meg. "Amikor megvizsgáltuk a Google Play-nek látszó hamis boltot, kártékony és tiszta elemeket is találtunk benne. A rosszindulatú szoftver olyan alkalmazásokban rejtőzött el, mint az AndroidUpdate, a Threema és a Telegram" - tette hozzá Štefanko.
 
A támadók megtévesztéssel vették rá az áldozatokat arra, hogy különféle engedélyeket adjanak a rosszindulatú szoftvernek. Az engedélyek jóváhagyása után a kártevő többféle kémtevékenységet végzett, követve a vezérlőszerverétől kapott utasításokat. A hangrögzítésen, a hívásnaplók, SMS-ek és névjegyek szűrésén, illetve a fájlok ellopásán túl a SpyC23.A az üzenetküldő alkalmazások értesítéseit is meg tudta kaparintani, telefonhívásokat rögzített és blokkolhatott olyan értesítéseket, amik az Android beépített biztonsági alkalmazásaitól érkeztek.
 

"Azt tanácsoljuk az Android-felhasználóknak, hogy a kémprogramokkal szembeni biztonságuk megőrzése érdekében csak és kizárólag az eredeti, hivatalos Google Play áruházból töltsenek le alkalmazásokat, alaposan ellenőrizzék az engedélykéréseket, és használjanak megbízható, naprakész mobilos biztonsági megoldásokat"

- javasolta Štefanko.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Apache Tomcathez egy biztonsági frissítés vált letölthetővé.

  2. 3

    A Nagios Log Server két sebezhetőséget tartalmaz.

  3. 4

    A Kaseya-féle támadássorozatban is szerephez jutó Sodinokibi kártékony program legújabb variánsa minden korábbinál összetettebé vált.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás az „Év információvédelmi dolgozata - 2021” cím elnyerésére

A pályázat beadási határidejét, meghosszabbítottuk 2021. augusztus 04. (szerdáig)!

​Megszemélyesítés: a vezérigazgató bőrébe bújt hacker

Valószínűleg Ön is hallott már a social engineering technikáról, azaz a pszichológiai manipuláció azon formájáról, melynek célja, hogy az emberek megtévesztve önkéntelenül érzékeny információkat áruljanak el.

hirdetés
Közösség