Exchange szervereket veszélyeztet a BlackCat zsarolóvírus

​A Microsoft arra figyelmeztet, hogy az Exchange Server biztonsági hibáinak kihasználásával kezdett terjedni a BlackCat zsarolóvírus.
 

A BlackCat egy régebb óta ismert zsaroló program, amely eddig elsősorban távoli asztali kapcsolatok, valamint lopott hitelesítő adatok segítségével terjedt. Egy igencsak meghatározó károkozóról van szó, amelynek veszélyeire idén áprilisban már az FBI is felhívta a figyelmet. Akkor jelezte, hogy 2021 novembere és 2022 márciusa között legalább 60 jelentős szervezethez jutott be a szerzemény, amely komoly károkat okozott. Ennél azonban az áldozatok száma jóval nagyobb lehet, amit az is mutat, hogy az elmúlt félévben 480 különféle mintát sikerült feltárni a BlackCatből.
 
A Microsoft is nyomon követi a BlackCattel kapcsolatos fejleményeket. A cég biztonsági csapata az egyik incidens vizsgálata során arra derített fényt, hogy a kártékony program a vizsgált esetben nem RDP-alapú támadás révén jutott be a meg nem nevezett cég hálózatába. Az elkövetők ugyanis ezúttal az Exchange Servert állították célkeresztbe.
 
A Microsoft ugyan nem árulta el, hogy az levelezőszervernek pontosan mely biztonsági hibáját vagy hibáit fordították a saját javukra a támadók, de a legvalószínűbb, hogy a ProxyLogon sebezhetőséget használták ki. Ez azt jelenti, hogy ismert biztonsági rés kapott szerepet a támadásban, és nem egy újabb, nulladik napi sérülékenységről van szó.
 
Miután a támadók bejutottak a hálózatba, lassan elkezdték feltérképezni azt, majd adatokat szivárogtattak ki. A BlackCathez tartozó fájlokat pedig PsExec segítségével juttatták el a kompromittált infrastruktúra egyes számítógépeire.
 
A Microsoft szerint a fenti eset is jól rávilágít a hálózati hozzáféréskezelés, a monitorozás és a patch management fontosságára. Az Exchange Serverek rendszeres frissítése pedig különös jelentőséggel bír.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Apache Tomcat egy közepes veszélyességű hiba miatt kapott frissítést.

  2. 4

    Az Edge webböngésző megkapta az újabb biztonsági frissítését.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Új, hálózati szintű megoldás a távközlési és internetszolgáltatók számára

Az új ESET NetProtect védi az ügyfelek Telco- és ISP-hálózatokhoz csatlakoztatott eszközeit a rosszindulatú webtartományoktól, a rosszindulatú szoftverektől, adathalászoktól és nem kívánt tartalmaktól.

​Zero Trust egyszerűen a Balasys és a One Identity megoldásaival

A Balasys, a közép-európai régió egyik legjelentősebb kiberbiztonsági szoftvergyártója saját fejlesztésű és disztributált termékekből álló Zero Trust portfolióját a One Identity legújabb megoldásaival egészíti ki.

hirdetés
Közösség