Évekig volt láthatatlan egy androidos kémprogram

​Egy olyan kémprogram lepleződött le, amely már legalább 4 éve fertőz androidos készülékeket.
 

Nem most fordult elő először, hogy biztonsági kutatók egy olyan kártékony programra lettek figyelmesek, amely már több éve észrevétlenül fertőzött. Ezúttal a Bitdefender szakértői találtak egy ilyen szerzeményt. Először azt gondolták, hogy egy új mobilvírusról van szó, de aztán hamar kiderült, hogy a károkozó már legalább négy éve létezik.

A Mandrake névvel illetett kártékony program kifejezetten androidos készülékek megfertőzésére alkalmas. A víruskutatók szerint egy meglehetősen komplex kártevőről van szó, amely tulajdonképpen egy komplett keretrendszert alkot. A különféle variánsainak vizsgálatával megállapították azt is, hogy az évek során sokat fejlődött, és mára egy igencsak funkciógazdag vírussá nőtte ki magát. Egyebek mellett az alábbi feladatok elvégzésére alkalmas:
 • SMS üzenetek gyűjtése, továbbítása, küldése, elrejtése
 • Hívásinformációk kiszivárogtatása
 • Hívások blokkolása
 • Telefonkönyvi bejegyzések kiexportálása
 • Telepített alkalmazások listájának lekérdezése
 • Alkalmazások eltávolítása
 • Értesítők kezelése, elrejtése
 • Felhasználói fiókok adatainak kiszivárogtatása
 • Eszközinformációk lekérdezése 
 • GPS-adatok összegyűjtése
 • Képernyőképek lementése
 • Adattörlés
 • A fertőzött készülék gyári beállításokra történő visszaállítása.

A Mandrake esetében fontos kérdés, hogy miként tudott ilyen hosszú ideig rejtve maradni. A víruskutatók szerint ennek leginkább az az oka, hogy meglehetősen kifinomult technikákat alkalmaz például a Google Play védelmi vonalainak megkerüléséhez. Egy másik ok, hogy leginkább célzott támadásokban jut szerephez. A terjesztői szabályozhatják, hogy mely országokban, mely szolgálatók és milyen készülékek esetében aktivizálódjanak a kártékony összetevők, és történjen meg a fertőzés teljes körűen. 

A Bitdefender szerint a Play áruházban eddig a következő appok esetében lehetett kimutatni a Mandrake komponenseit: Abfix, CoinCast, SnapTune Vid, Currency XE Converter, Office Scanner, Horoskope, Car News.


Forrás: Bitdefender

A fenti alkalmazásokat összességében eddig több százezer alkalommal töltötték le a felhasználók. Ezeknek az appoknak a káros mivoltára azért is nehéz volt rájönni, mert a vírusírók az alkalmazásokat valóban működő funkciókkal ruházták fel, sőt még a szoftvereknél esetlegesen megjelenő felhasználói kritikákra, észrevételekre is reagáltak, és ezek tükrében rendszeresen frissítették is az appokat. Sőt némely programhoz weblapot és közösségi oldalt is létrehoztak. 

A Mandrake eddig a legtöbb készüléket Ausztráliában fertőzte meg, de már Európában és az USA-ban is felbukkant. 
Vélemények
 
 1. 4

  Az SQLite három biztonsági rés miatt szorul frissítésre.

 2. 3

  A GitLab fejlesztői két biztonsági rést foltoztak be.

 3. 1

  A Devilshadow trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Az ESET kutatói feltérképezték a katonai és diplomáciai célpontokat támadó InvisiMole csoport működését

Az InvisiMole új kampányát vizsgálva az ESET kutatóinak sikerült feltárniuk a csoport frissített eszközkészletét, valamint a Gamaredon hackercsoporttal való szoros együttműködésük részleteit is.

​LinkedIn-en keresztül támadó hackereket lepleztek le az ESET kutatói

Álláshirdetésnek álcázott adathalász támadásokat lepleztek le az ESET kutatói, melyek vélhetően az észak- koreai illetőségű Lazarus csoporthoz köthetők.

hirdetés
Közösség