Évekig észrevétlenül fertőzött egy linuxos vírus

A RotaJakiro névre keresztelt kártékony program több éve teljesen észrevétlenül fertőz Linux alapú számítógépeket.
 

A Linux sem azon operációs rendszerek közé tartozik, amelyek sokszor kerülnek a vírusokkal kapcsolatos hírek elére. Ennek ellenére azért közbe-közbe felüti a fejét egy-egy olyan kártékony program, amely kifejezetten a Linux alapú rendszerek megfertőzésére alkalmas. Ezek közé tartozik az a RotaJakiro nevű kártevő is, amely elsősorban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy évekig tudott észrevétlenül fertőzni.
 
A kártékony programot a 360 Netlab biztonsági kutatói fedezték fel, és vették alaposabban is szemügyre. A vizsgálatok során kiderítették, hogy egy igencsak rejtőzködő károkozóról van szó. Először 2018-ban töltött fel valaki egy vírusmintát belőle a VirusTotal weboldalára, de könnyen lehet, hogy már korábban is jelen volt a szerzemény. Legalábbis erre utal az, hogy a vezérlőszerveréhez egy olyan domain név tartozott, amelyet 2015-ben jegyeztek be.
 
Amikor a RotaJakiro elindul egy számítógépen, akkor először azt ellenőrzi, hogy root vagy nem root jogosultságokkal fut-e a rendszeren. Nyilván, ha root jogokkal, akkor több mindenre válik alkalmassá, több kárt képes okozni. Viszont minden esetben igaz, hogy nemcsak a saját folyamatait próbálja leplezni, hanem a vezérlőszerverével való kommunikációját is, amelynek során tömörítést (ZLIB), valamint titkosítást (AES, XOR) is alkalmaz.
 
A RotaJakiro moduláris felépítésű, és a funkcionalitása különféle bővítményekkel egészíthető ki. A kutatók még nem mindegyik funkciót tudták mély szinten felderíteni, de annyit már közöltek, hogy a károkozó alapvetően az alábbi négy funkcionális csoportba tartozó kiegészítőkkel bővíthető:
 • rendszerinformációk gyűjtésére alkalmas kiegészítők
 • adatszivárogtatásra képes modulok
 • file/Plugin menedzsment (letöltés, fájlműveletek, fájltörlés stb.)
 • egyéb műveletek végrehajtására szolgáló bővítmények.
 
A rendszereken hátsó kaput létesítő RotaJakiro vizsgálatát a 360 Netlab tovább folytatja, ugyanis a szakértők még nem találtak választ minden lényeges kérdésre. Így például arra sem, hogy a károkozó milyen módon terjed, és milyen támadási felületeket használ a PC-k megfertőzéséhez.
 
A kártékony programmal kapcsolatban eddig megjelent elemzés ezen a weboldalon olvasható.
Vélemények
 
 1. 3

  A Zyxel számos hálózati eszközéhez adott ki biztonsági frissítéseket.

 2. 3

  A Moodle ismét több biztonsági hibajavításhoz jutott hozzá.

 3. 3

  Az AstroLocker egy meglehetősen komplex működésű zsarolóvírus, amely fájlok titkosításával okoz károkat.

 
Partnerhírek
​Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól

Bitcoinnal fizethető hamis koronavírus-oltásokra épülő csalásra figyelmeztetnek a nemzetközi hatóságok.

Miért esünk könnyen áldozatul az SMS csalásoknak?

Az ESET szakemberei bemutatják az új SMS csalást és a szükséges teendőket, ha letöltöttük az adatlopó alkalmazást.

hirdetés
Közösség