Érzékeny adatokat fecsegett ki a Facebook

​A Facebook rohamtempóban javított egy olyan biztonsági hibát, amelynek következtében oldalak adminisztrátorairól lehetett információkat megtudni.
 

A Facebook alapértelmezett módon rejti a látogatók elől, hogy egy-egy Facebook oldalt pontosan ki szerkeszt. Így az oldalak töltését, módosítását, felügyeletét végző személyek a háttérben maradhatnak, és nem derül fény a kilétükre. Legalábbis akkor, ha minden az elképzelések szerint működik a közösségi oldalon. A múlt héten azonban nem éppen ez történt. 

Egy eddig meg nem nevezett biztonsági kutató arról értesítette a Facebook illetékeseit, hogy egy adatvédelmi aggályokat felvető sérülékenységre bukkant. Az történt, hogy amikor a kutató megtekintette az egyik oldalon lévő bejegyzések előzményeit, akkor azt vette észre, hogy a Facebook az oldal adminjának nevét is megjeleníti. Egészen pontosan a bejegyzésekhez tartozó "szerkesztési előzmények" megtekintését lehetővé tevő funkcióval adódott probléma. 

A Facebook a sebezhetőség létezését hamar megerősítette, és azt gyorsan javította is. Mint kiderült a rendellenesség múlt csütörtökön került a Facebookba, és a hibát egy napon belül sikerült megszüntetni. Noha a javítás viszonylag gyors volt, már így is híre ment a problémának, ezért azt egyre többen igyekeztek kihasználni. Egyebek mellett Donald Trump amerikai elnök oldalát, valamint a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau Facebook-oldalát szerkesztő admin kilétére is többen voltak kíváncsiak. 

Történt már hasonló

A Facebook oldalak adminisztrátorainak adatai nem most először kerülnek veszélybe. Két évvel ezelőtt egy elektronikus levelekkel kapcsolatos rendellenesség miatt lehetett megtudni azt, hogy egy-egy oldalt éppen ki szerkeszt. 
Vélemények
 
  1. 3

    A Moodle-ban felfedezett sebezhetőség XSS-típusú támadásokat tehet lehetővé.

  2. 4

    A Cisco számos hibajavítást tett elérhetővé az IOS XR-hez.

  3. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
Ingyenes eszközt fejlesztett az ESET a BlueKeep sebezhetőség ellenőrzésére

Az ESET nemrég kiadott egy ingyenes BlueKeep (CVE-2019-0708) eszközt annak ellenőrzésére, hogy a Windows operációs rendszert futtató számítógép védett-e a sérülékenység kihasználása ellen.

iPhone és adathalászat

A most bemutatott eset úgy kezdődött, hogy egy felhasználó kapott egy sms-t, amely értesítette arról, hogy elveszített iPhone X készüléke milyen címen található. Az üzenetben egy link is volt, amelyre kattintva elvileg meg lehetett tekinteni a készülék helyét – a gyakorlatban viszont egy adathalász oldalhoz tartozott, amely ellopta a látogatók iCloud azonosítóit.

hirdetés
Közösség
1