Érzékeny adatokat fecsegett ki a Facebook

​A Facebook rohamtempóban javított egy olyan biztonsági hibát, amelynek következtében oldalak adminisztrátorairól lehetett információkat megtudni.
 

A Facebook alapértelmezett módon rejti a látogatók elől, hogy egy-egy Facebook oldalt pontosan ki szerkeszt. Így az oldalak töltését, módosítását, felügyeletét végző személyek a háttérben maradhatnak, és nem derül fény a kilétükre. Legalábbis akkor, ha minden az elképzelések szerint működik a közösségi oldalon. A múlt héten azonban nem éppen ez történt. 

Egy eddig meg nem nevezett biztonsági kutató arról értesítette a Facebook illetékeseit, hogy egy adatvédelmi aggályokat felvető sérülékenységre bukkant. Az történt, hogy amikor a kutató megtekintette az egyik oldalon lévő bejegyzések előzményeit, akkor azt vette észre, hogy a Facebook az oldal adminjának nevét is megjeleníti. Egészen pontosan a bejegyzésekhez tartozó "szerkesztési előzmények" megtekintését lehetővé tevő funkcióval adódott probléma. 

A Facebook a sebezhetőség létezését hamar megerősítette, és azt gyorsan javította is. Mint kiderült a rendellenesség múlt csütörtökön került a Facebookba, és a hibát egy napon belül sikerült megszüntetni. Noha a javítás viszonylag gyors volt, már így is híre ment a problémának, ezért azt egyre többen igyekeztek kihasználni. Egyebek mellett Donald Trump amerikai elnök oldalát, valamint a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau Facebook-oldalát szerkesztő admin kilétére is többen voltak kíváncsiak. 

Történt már hasonló

A Facebook oldalak adminisztrátorainak adatai nem most először kerülnek veszélybe. Két évvel ezelőtt egy elektronikus levelekkel kapcsolatos rendellenesség miatt lehetett megtudni azt, hogy egy-egy oldalt éppen ki szerkeszt. 
Vélemények
 
  1. 3

    Az Apache Kylin sebezhetősége SQL injection típusú támadásokhoz vezethet.

  2. 4

    A Cactiban legutóbb feltárt sebezhetőség jelentős veszélyt jelent az érintett rendszerekre.

  3. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
70 milliós váltságdíjat fizetett a holland egyetem

Interneten, élőben közvetített sajtótájékoztatón ismertette a Maastricht Egyetem a tavaly karácsonykor őket ért informatikai támadás következményeit.

A fertőzést is visszafordítja

A G DATA vírusirtója mostantól egy saját fejlesztésű gráfadatbázis segítségével is feldolgozza, hogy a kártevők hogyan viselkednek a számítógépeken, és képes visszafordítani a kártékony változtatásokat.

hirdetés
Közösség
1