Elstartolt az év első nagy biztonsági frissítése

A Microsoft és az Adobe is jelentős mennyiségű biztonsági hibajavítás kiadásával kezdte az új évet.
 

A januári hibajavító kedden a Microsoft összesen 98 biztonsági hibáról adott tájékoztatást, amelyekhez elérhetővé tette a szükséges javításokat. A feltárt és javított sebezhetőségek közül tizenegy kapott kritikus veszélyességi besorolást, mivel ezek kihasználásával az érintett rendszerek teljesen kiszolgáltatottá válhatnak a támadásokkal szemben.
 
A mostani sérülékenységek közül egy számít nulladik napi (már aktívan kihasznált) hibának. A CVE-2023-21674 azonosítóval ellátott biztonsági rés a Windows ALPC (Advanced Local Procedure Call) kapcsán merült fel, és jogosultsági szint emelésre ad lehetőséget. Emellett olyan hibákat is orvosoltak a fejlesztők, amelyek jogosulatlan távoli kódfuttatásra, védelmi mechanizmusok megkerülésére, adatlopásra, adatmanipulációra, illetve szolgáltatásmegtagadásra adnak módot.
 
2023 első hibajavító keddjén a Windows-hoz érkezett a legtöbb folt, de az Office, a SharePoint, az Exchange Server és a .NET Core keretrendszer is fontos hibajavításokkal gyarapodott.
 
Az Adobe is megkezdte az évet
 
A hibajavító keddek másik rendszeres szereplője, az Adobe is elérhetővé tette a frissítéseit. Összesen 29 sebezhetőségről számolt be, amelyek közül a legtöbb a széles körben használt Acrobat és Reader szoftverekben vált kimutathatóvá. Mivel kritikus veszélyességű sérülékenységek is akadnak, ezért a frissítéseket nem célszerű halogatni. Ezek - az elsősorban speciálisan összeállított PDF-formátumú állományokkal kihasználható - hibák ugyanis jogosulatlan távoli kódfuttatásra is módot adhatnak, de az adatszivárogtatás kockázatát sem lehet kizárni.
 
Az Adobe a két PDF-kezelő alkalmazása mellett fontos frissítéseket adott ki az InDesign, az InCopy és a Dimension megoldásaihoz is.

A fenti hibajavításokkal, sebezhetőségekkel kapcsolatban további információk a Biztonságportál Prémium weboldalain olvashatók.
Vélemények
 
  1. 3

    A Symfony kapcsán két sebezhetőség miatt jelent meg frissítés.

  2. 3

    A Moodle legújabb verziójának telepítésével három biztonsági hiba szüntethető meg.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
​ESET kiberbiztonsági trendek 2023: szép új hibrid világ

Ismét egy olyan évet zárunk, amilyenben még nem volt részünk – az ESET szakértői szerint sosem látott szintet ért el a digitális eszközöktől való függőségünk is.

A biztonsági fásultság jelei

Az IT biztonsági részleget gyakran “a nemetmondás osztályának” tartják, és nem nehéz belátni ennek okait.

hirdetés
Közösség