Elstartolt az év első nagy biztonsági frissítése

A Microsoft és az Adobe is jelentős mennyiségű biztonsági hibajavítás kiadásával kezdte az új évet.
 

A januári hibajavító kedden a Microsoft összesen 98 biztonsági hibáról adott tájékoztatást, amelyekhez elérhetővé tette a szükséges javításokat. A feltárt és javított sebezhetőségek közül tizenegy kapott kritikus veszélyességi besorolást, mivel ezek kihasználásával az érintett rendszerek teljesen kiszolgáltatottá válhatnak a támadásokkal szemben.
 
A mostani sérülékenységek közül egy számít nulladik napi (már aktívan kihasznált) hibának. A CVE-2023-21674 azonosítóval ellátott biztonsági rés a Windows ALPC (Advanced Local Procedure Call) kapcsán merült fel, és jogosultsági szint emelésre ad lehetőséget. Emellett olyan hibákat is orvosoltak a fejlesztők, amelyek jogosulatlan távoli kódfuttatásra, védelmi mechanizmusok megkerülésére, adatlopásra, adatmanipulációra, illetve szolgáltatásmegtagadásra adnak módot.
 
2023 első hibajavító keddjén a Windows-hoz érkezett a legtöbb folt, de az Office, a SharePoint, az Exchange Server és a .NET Core keretrendszer is fontos hibajavításokkal gyarapodott.
 
Az Adobe is megkezdte az évet
 
A hibajavító keddek másik rendszeres szereplője, az Adobe is elérhetővé tette a frissítéseit. Összesen 29 sebezhetőségről számolt be, amelyek közül a legtöbb a széles körben használt Acrobat és Reader szoftverekben vált kimutathatóvá. Mivel kritikus veszélyességű sérülékenységek is akadnak, ezért a frissítéseket nem célszerű halogatni. Ezek - az elsősorban speciálisan összeállított PDF-formátumú állományokkal kihasználható - hibák ugyanis jogosulatlan távoli kódfuttatásra is módot adhatnak, de az adatszivárogtatás kockázatát sem lehet kizárni.
 
Az Adobe a két PDF-kezelő alkalmazása mellett fontos frissítéseket adott ki az InDesign, az InCopy és a Dimension megoldásaihoz is.

A fenti hibajavításokkal, sebezhetőségekkel kapcsolatban további információk a Biztonságportál Prémium weboldalain olvashatók.
Vélemények
 
  1. 4

    Súlyos sebezhetőségek kerültek napvilágra az Exim kapcsán.

  2. 4

    A Mozilla kilenc biztonsági rést foltozott be a Firefox webböngészőn.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

 
Partnerhírek
​Céges és magánadatok ostrom alatt

Az adathalászat majdnem olyan régi, mint maga az internet, így talán azt gondoljuk, hogy már mindent tudunk róla, felismerjük az üzenet tárgysorából, a megszólításból vagy a levél megfogalmazásából.

Nyaralás: mutatjuk, hogyan előzze meg a csalásokat

A megtévesztő ingyenes utazásoktól kezdve a fiktív bérelhető lakásokig számos átverés terjed az interneten.

hirdetés
Közösség