Elkezdődött a szoftverek nyári foltozgatása

A júniusi hibajavító kedden a Microsoft, az Adobe és az SAP is adott ki fontos biztonsági frissítéseket.
 

Az idei nyár első hibajavító keddje a Microsoftnál meglehetősen visszafogottan zajlott, hiszen a megszokottnál kevesebb frissítéssel rukkolt elő a vállalat. Ennek ellenére nem célszerű lazán venni a foltozgatást, hiszen az elérhetővé vált patch-ek telepítése nagyon is fontos.
 
A Microsoft összesen 51 biztonsági résről számolt be, illetve adott ki azokra javítást. Érdekesség, hogy ebben a hónapban mindössze egy sebezhetőséget sorolt kritikus veszélyességi kategóriába.
 
A legnagyobb kockázatot hordozó sérülékenységre a Microsoft Message Queuing (MSMQ) kapcsán derült fény. A hiba speciálisan összeállított MSMQ csomagokkal válhat kihasználhatóvá, amik révén az MSMQ szerveren jogosulatlan távoli kódfuttatásra nyílhat mód.
 
A júniusi hibajavító kedden a Microsoft többnyire Windows frissítéseket tett elérhetővé, de érkeztek fontos javítások az Office-hoz (a Word és az Outlook alkalmazáshoz) is. Emellett frissült a SharePoint Server, a Visual Studio és néhány Azure-os eszköz. A feltárt sérülékenységek összessített kockázati listáján megtalálható a jogosulatlan kódfuttatás és műveletvégrehajtás, a jogosultsági szint emelés, az adatlopás, az adatmanipuláció, valamint a szolgáltatásmegtagadás lehetősége is.
 
Adobe frissítések
 
Az Adobe a júniusi hibajavításainak keretében számos szoftverét tette biztonságosabbá. Több olyan kritikus veszélyességű sebezhetőséget is orvosolt, amelyek jogosulatlan távoli kódfuttatásra, illetve rendszerkompromittálásra adnak módot. A vállalat egyebek mellett az alábbi alkalmazásaihoz tett elérhetővé javításokat:
 • Adobe Photoshop
 • Adobe Experience Manager
 • Adobe Audition
 • Adobe Media Encoder
 • Adobe FrameMaker Publishing Server
 • Adobe Commerce / Magento
 • Adobe ColdFusion
 • Adobe Substance 3D Stager
 • Adobe Creative Cloud Desktop
 • Adobe Acrobat Android
 
SAP hibajavítások
 
Az SAP ezúttal tíz újonnan felfedezett sebezhetőségről adott tájékoztatást. Emellett három korábbi patch kapcsán tett elérhetővé újabb frissítést. Az új sérülékenységek közül a legkockázatosabbak a NetWeaver AS Java és a SAP Financial Consolidation esetében merültek fel.
 
A fenti hibajavításokkal, sebezhetőségekkel kapcsolatban további információk a Biztonságportál Prémium weboldalain olvashatók.
 
 1. 4

  Elérhetővé váltak a MySQL legújabb biztonsági frissítéseit.

 2. 4

  A Java frissítésével ezúttal hét biztonsági rés foltozható be.

 3. 3

  Telepíthetők az Oracle Database Server legújabb biztonsági frissítései.

 4. 4

  A VirtualBox virtualizációs alkalmazás három biztonsági hibát tartalmaz.

 5. 5

  A Cisco egy kritikus veszélyességű sebezhetőséget szüntetett meg az SSM-ben.

 6. 3

  Az IBM Security SOAR esetében egy biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

 7. 3

  A Palo Alto Networks egy hibajavítást adott ki a PAN-OS-hez.

 8. 4

  Az NVIDIA egyes grafikus drivereiben egy veszélyes hibára derült fény.

 9. 3

  A Webminhez több biztonsági frissítés vált letölthetővé.

 10. 3

  A Wireshark egy nemrég feltárt sebezhetőség miatt kapott frissítést.

Partnerhírek
Mesterséges intelligencia és deepfake a támadásokban

Az ESET legújabb Threat Report jelentése átfogó képet ad az ESET szakértői csapata által 2023 decemberétől 2024 májusáig megfigyelt fenyegetettségi trendekről.

​A kiberbűnözők piszkos játéka

A Foci EB és a 2024-es párizsi olimpiai játékok közeledtével az ESET biztonsági szakértői mutatnak 9+1 olyan esetet, amelyekben a kibertámadások áldozatai a sport szerelmesei voltak.

hirdetés
Közösség