Élesedett a CVSS 4.0

​Elkészült a sebezhetőségek értékelésére szolgáló CVSS rendszer legújabb, 4.0-ás, végleges kiadása.
 

A CVSS (Common Vulnerability Scoring System) rendszer első kiadása 2005-ben jelent meg, és azóta rendszeres időközönként formálódott. Erre szükség is volt, hiszen a technológia, illetve a fenyegetettségek és az azok kihasználására irányuló támadások is rengeteget változtak az évek során. 
 
A CVSS karbantartásával foglakozó FIRST (Forum of Incident Response and Security Teams) 2018-ban tette elérhetővé a CVSS 3.0-ás kiadásának végleges verzióját, amelyet (illetve annak újabb alverzióit) azóta is széles körben használják a biztonsági cégek, szakemberek. Ugyanakkor a 3-as verzió kapcsán is felmerültek újabb igények, amiket a FIRST (természetesen partnerek, szakértők bevonásával) igyekezett kezelni. Ennek eredményeként született meg a CVSS 4.0.
 
A CVSS egyik legfontosabb célja, hogy a különféle sérülékenységeket egy egységes rendszer szerint kategorizálja, és ezáltal könnyítse meg a sebezhetőségek kiértékelését, valamint a védelmi intézkedések priorizálását. A segítségével a szervezetek biztonsági csapatai és szakemberei megalapozottabb döntéseket hozhatnak azzal kapcsolatban, hogy mikor, milyen intézkedéseket foganatosítsanak az egyes sebezhetőségek kapcsán.
 
A CVSS 4.0 újdonságai közül a FIRST elsősorban azt emelte ki, hogy az új keretrendszer még pontosabban, még "finomabban" definiálható módon teszi lehetővé a sérülékenységek osztályozását. Ehhez újabb mérőszámokat is bevezet, amik egyebek mellett az egyes biztonsági hibák kihasználásának automatizálhatóságára vagy akár a helyreállítás nehézségi fokára utalnak.
 
A FIRST nagy hangsúlyt helyezett arra is, hogy a 4.0-ás rendszer az eddigieknél hatékonyabban támogassa az ipari- és vezérlőrendszerek, valamint az IoT-megoldások kapcsán felmerülő sérülékenységek értékelését.
 
 1. 3

  A GitLab újabb biztonsági hibákról számolt be.

 2. 4

  Jelentős biztonsági frissítés érkezett az Autodesk AutoCAD szoftverekhez.

 3. 4

  Az ASUS kritikus sebezhetőségeket szüntetett meg egyes routerei kapcsán.

 4. 4

  Jelentős biztonsági frissítést kapott az Edge webböngésző.

 5. 4

  A Mozilla Firefox legújabb kiadásának telepítésével 16 biztonsági hiba orvosolható.

 6. 4

  A Google több tucat hibajavítást adott ki a Pixel készülékekhez.

 7. 4

  A Fortinet fontos biztonsági frissítést adott ki a FortiOS-hez.

 8. 4

  A VLC Media Player egy veszélyes sebezhetőséget tartalmaz.

 9. 4

  Az Adobe Photoshop kapcsán egy súlyos sebezhetőség megszüntetésére nyílt lehetőség.

 10. 4

  Az Adobe az e-kereskedelmi alkalmazásaihoz biztonsági frissítéseket készített.

Partnerhírek
​A kiberbűnözők piszkos játéka

A Foci EB és a 2024-es párizsi olimpiai játékok közeledtével az ESET biztonsági szakértői mutatnak 9+1 olyan esetet, amelyekben a kibertámadások áldozatai a sport szerelmesei voltak.

Sok internetező lesz kibertámadás áldozata

​Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak.

hirdetés
Közösség