Elérhetővé vált a Facebook Pysa

A Facebook széles körben elérhetővé tette azt az eszközét, amellyel Python forráskódok biztonsági elemzésére nyílik lehetőség.
 

A Facebook időről időre kiad olyan eszközöket, amelyek hasznosak lehetnek a szoftverfejlesztők számára. Az eszköztár legújabb képviselője a Pysa (Python Static Analyzer), amely egy olyan nyílt forráskódú megoldás, ami kifejezetten a Python forráskódok elemzésére szolgál. Elsősorban a biztonság növelése és egyes biztonsági gyengeségek kiszűrése a célja.
 
A statikus elemzőeszköz lehetőséget ad arra, hogy a fejlesztők szemügyre vegyék, hogy az adatok miként áramolnak végig a szoftvereikben, illetve azok kódjában. Ennek köszönhetően olyan rendellenességek is kiszűrhetővé válhatnak, amelyek XSS vagy SQL injection típusú támadásokhoz járulhatnak hozzá. A különféle sérülékenységek kimutatása érdekében a Facebook nem kizárólag a Pysa-t tette elérhetővé, hanem ahhoz különféle definíciókat is készített, amiknek a segítségével a leggyakrabban előforduló biztonsági hibák szűrhetők.
 
Azt a Facebook is hangsúlyozta, hogy a Pysa sem képes minden biztonsági résre fényt deríteni. Különösen azokra nem, amelyek adatfolyam-elemzéssel nem tárhatók fel. Így például adatvédelmi rendellenességekre sem hívja fel a fejlesztők figyelmét. Ennek ellenére a belső tesztek során igencsak hasznosnak bizonyult. A vállalat szerint a Pysa segítségével vizsgálták egyebek mellett az Instagram kapcsán fejlesztett Python kódokat is. E vizsgálatok során sok biztonsági problémára akadtak, amelyek 44 százalékát a Pysa révén sikerült kimutatni.
 
A Facebook tervei szerint a Pysa a jövőben folyamatosan fejlődik majd, és újabb funkciókkal fog bővülni.
Vélemények
 
  1. 4

    Az Apple Safari legújabb verziója négy biztonsági rést segít befoltozni.

  2. 4

    Az Apple iOS és az iPadOS 14-es kiadása biztonsági hibajavításokkal is szolgál.

  3. 2

    ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség