Elérhetővé vált a Facebook Pysa

A Facebook széles körben elérhetővé tette azt az eszközét, amellyel Python forráskódok biztonsági elemzésére nyílik lehetőség.
 

A Facebook időről időre kiad olyan eszközöket, amelyek hasznosak lehetnek a szoftverfejlesztők számára. Az eszköztár legújabb képviselője a Pysa (Python Static Analyzer), amely egy olyan nyílt forráskódú megoldás, ami kifejezetten a Python forráskódok elemzésére szolgál. Elsősorban a biztonság növelése és egyes biztonsági gyengeségek kiszűrése a célja.
 
A statikus elemzőeszköz lehetőséget ad arra, hogy a fejlesztők szemügyre vegyék, hogy az adatok miként áramolnak végig a szoftvereikben, illetve azok kódjában. Ennek köszönhetően olyan rendellenességek is kiszűrhetővé válhatnak, amelyek XSS vagy SQL injection típusú támadásokhoz járulhatnak hozzá. A különféle sérülékenységek kimutatása érdekében a Facebook nem kizárólag a Pysa-t tette elérhetővé, hanem ahhoz különféle definíciókat is készített, amiknek a segítségével a leggyakrabban előforduló biztonsági hibák szűrhetők.
 
Azt a Facebook is hangsúlyozta, hogy a Pysa sem képes minden biztonsági résre fényt deríteni. Különösen azokra nem, amelyek adatfolyam-elemzéssel nem tárhatók fel. Így például adatvédelmi rendellenességekre sem hívja fel a fejlesztők figyelmét. Ennek ellenére a belső tesztek során igencsak hasznosnak bizonyult. A vállalat szerint a Pysa segítségével vizsgálták egyebek mellett az Instagram kapcsán fejlesztett Python kódokat is. E vizsgálatok során sok biztonsági problémára akadtak, amelyek 44 százalékát a Pysa révén sikerült kimutatni.
 
A Facebook tervei szerint a Pysa a jövőben folyamatosan fejlődik majd, és újabb funkciókkal fog bővülni.
Vélemények
 
  1. 4

    A Lua kapcsán két biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

  2. 3

    A Magento számos biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

Biztonságosabb otthonról vásárolni? A bankkártyánk számára nem biztos

Az év utolsó szakaszába értünk, és vele együtt eljött az őszi kuponnapok, leárazások ideje, melyet nemsokára a Black Friday akciók, majd az ünnepi ajánlatok követnek.

hirdetés
Közösség