Egyre veszélyesebbé válnak a mobilvírusok

​Miközben a mobilvírusok térhódítása továbbra is csökkenő tendenciát mutat, aközben az igazán veszélyes kártékony programok száma drasztikusan emelkedik.
 

A Kaspersky kiadta az első negyedévre vonatkozó azon jelentését, amelyben a mobilvírusokkal kapcsolatos fejleményeket elemzi. A biztonsági kutatók alapvetően két trendre hívták fel a figyelmet, amelyek közül az egyik igencsak örvendetes, míg a másik annál aggasztóbb.
 
A szakemberek azt figyelték meg, hogy az első negyedévben is csökkent a mobilvírusok száma. Ez a trend 2020 vége óta tart, és reméljük még sokáig tartani is fog. Sajnos azonban a kártékony programok mennyiségének mérséklődése korántsem jelenti azt, hogy hátra lehet dőlni, és el lehet felejteni a különféle ártalmas kódokra visszavezethető mobilbiztonsági kockázatokat. Éppen ellenkezőleg! A biztonsági cég telemetriai adatai ugyanis azt mutatják, hogy a kiberbűnözők elkezdtek a mennyiség helyett a "minőségre" fókuszálni. Ez az esetükben annyit jelent, hogy a mobilvírusokon belül a több kockázatot jelentő, ezáltal a nagyobb károkozásokra alkalmas szerzemények részaránya elkezdett megugrani.


Forrás: Kaspersky
 
Elsősorban az adatlopásra alkalmas trójai és banki trójai programok száma növekszik aggasztó mértékben, hiszen egy év alatt ezek mennyisége megduplázódott. Ez is azt támasztja alá, hogy a kiberbűnözők az erőforrásaikat a számukra kevesebb hasznot hozó reklámprogramokról elkezdték áthelyezni a veszélyesebb vírusok fejlesztésére és terjesztésére.
 
A Kaspersky szerint továbbra is az úgynevezett "kockázatos eszközök" kategóriába sorolt nemkívánatos programok vannak jelen a legnagyobb számban, amelyeket a reklámprogramok követnek. Mögéjük pedig egyre szorosabban zárkóznak fel a trójai programok, amelyek sok esetben a legális banki és egyéb alkalmazások elfedésével, illetve meghamisításával ejtik át a felhasználókat, és kaparintják meg a bizalmas adatokat.


Forrás: Kaspersky
 
Az elmúlt negyedévben a mobil trójai programok mezőnyét egyértelműen a Bray nevű szerzemény uralta, amely az összes trójais fertőzés 81 százalékáért volt felelőssé tehető. Mindezek mellett továbbra is kijelenthető, hogy a vírusterjesztők elsődleges célpontját az Android jelenti.
 
A biztonsági cég szerint semmi jel nem utal arra, hogy a közeljövőben megváltoznának a fentiekben vázolt trendek. Ezért mindenkinek érdemes betartania néhány biztonsági tanácsot:
 • Használjon mobilbiztonsági alkalmazást!
 • Csak olyan appot töltsön le, amire ténylegesen szüksége van!
 • Az alkalmazásoknak csak a valóban szükséges engedélyeket adja meg.
 • Az appok letöltése előtt körültekintően járjon el, még a Google Playen is. Ilyenkor érdemes átböngészni a felhasználói véleményeket is.
Vélemények
 
 1. 4

  A Sophos Firewall egy súlyos sebezhetőséget tartalmaz.

 2. 4

  A Nessus Network Monitor számos biztonsági frissítést kapott.

 3. 1

  ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
A kiberbűnözők kedvelt célpontjai a böngészőkben

A webböngészők a digitális világ kapui. Olyan eszközök, melyekkel naponta órákat töltünk, és egyúttal értékes célpontot jelentenek a támadók számára is.

​Egyre több átverés jelenik meg az online piactereken

Egy közelmúltban készült felmérés résztvevőinek hatoda volt már csalás áldozata az Facebook Marketplace-en, a Facebook pedig nehezen tudja kiszűrni a csalókat.

hirdetés
Közösség