Egyre több vírus fertőz Linuxon

​A Linux kompatibilis kártékony programok száma a múlt évben is intenzíven emelkedett. A kiberbűnözők egyre inkább megkedvelik a pingvines rendszereket, eszközöket.
 

Amikor kártékony programokról esik szó, akkor az esetek többségében olyan vírusok kerülnek középpontba, amelyek a Windows operációs rendszerre épülő számítógépeket képesek megfertőzni. Jóval kevesebb azon számítógépes károkozók száma, amelyek például a macOS vagy a Linux alapú rendszerek megfertőzésére alkalmasak. Sajnos azonban e téren is kedvezőtlen trendek kezdenek kibontakozni, különösen, ami a Linuxot illeti.
 
Az Intezer egy évvel ezelőtt arról számolt be, hogy 2020-ban körülbelül 40 százalékkal emelkedett a linuxos károkozók száma. Ez persze önmagában még nem jelentette azt, hogy hosszú távon is megmarad e trend, így a 2021-es adatokra kezdtek figyelni a szakértők.
 
Elsőként a Crowdstrike számolt be az elmúlt év linuxos trendjeiről. A jelentéséből kiderül, hogy sajnos a Linuxot továbbra is mind több incidens éri, és érdemben nem javul a helyzet. 2021-ben ugyanis további 35 százalékkal emelkedett a Linux kompatibilis károkozókkal végrehajtott támadások száma.
 
A szakemberek három kártékony programot külön kiemeltek, amik tavaly alapjaiban határozták meg a Linux elleni támadásokat. Ezek a következők: XorDDoS, Mirai és Mozi.
 
A Mirai és a hozzá tartozó botnet már régóta ismert, ugyanakkor a legjelentősebb "növekedést" a Mozi trójai produkálta, hiszen több mint tízszer több variánsát sikerült detektálni, mint 2020-ban. Eközben a XorDDoS 123 százalékkal több károkozásban jutott szerephez.
 
Miért romlik a helyzet?
 
A linuxos szerverek, rendszerek, valamint a különféle Linux alapokra építkező IoT eszközök rohamos terjedésével a kiberbűnözők előtt új kapuk nyílnak. Az új támadási felületek nagy száma miatt jelentős erőforrásra tehetnek szert egyebek mellett az elosztott szolgáltatásmegtagadási (DDoS) támadásaik végrehajtásához, és akár globális botnet hálózatokat építhetnek ki. Ugyanakkor nem kizárólag a DDoS az egyetlen, ami miatt a Linux jó alapot teremthet számukra. Ezeket a rendszereket, eszközöket ugyanis felhasználhatják spamelési tevékenységekhez vagy akár kriptobányászathoz is. Nem utolsó sorban pedig olyan elosztott hálózatokat hozhatnak létre, amik egyéb támadások hátteréül szolgálhatnak.
 
A Linux kompatibilis kártékony programok terjedési ütemét figyelembevéve ma már a linuxos szerverek üzemeltetőinek is jóval nagyobb figyelmet kell szentelniük a vírusvédelemre, mint korábban. Az IoT eszközök esetében pedig minden korábbinál fontosabbá vált a frissítések rendszeres telepítése és a készülékek biztonságos konfigurálása.
Vélemények
 
  1. 4

    Az NVIDIA fontos biztonsági frissítést tett letölthetővé grafikus driverekhez.

  2. 4

    Az OpenLDAP kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokba.

 
Partnerhírek
A technológiai fejlődés jövője

Az ESET új megközelítéssel és kiemelkedő véleményvezérekkel mutatja be, hogyan látja a technológia fejlődésének jövőjét.

Biztonsági hibák a Lenovo notebookokban

Az ESET kutatói három olyan sebezhetőséget fedeztek fel és elemeztek ki, amelyek a Lenovo gyártmányú laptopokat érintik.

hirdetés
Közösség