Egyre több támadásra ad lehetőséget a digitalizáció

​A digitalizáció terjedésével párhuzamosan a kiberbűnözők számára egyre nagyobb támadási felületek állnak rendelkezésre.
 

A Micro Focus legfrissebb jelentésének megállapításai szerint tavaly új időszak kezdődött a vállalati biztonságban: beléptünk a felgyorsult digitális növekedés korszakába, és ennek megfelelően változtak a prioritások, valamint a kihívások. Ezt megelőzően, 2014-től kezdődően az adatközponti átalakítások határozták meg leginkább ezt a területet, míg a 2008-2014-ig terjedő periódus volt a fenyegetések kezelésének korszaka. 2001 és 2008 között pedig a compliance feltételek teljesítése okozta a legtöbb nehézséget.


Forrás: Micro Focus
 
A vállalatok most a digitalizációs folyamatok felgyorsítására fókuszálnak, hogy lépést tudjanak tartani a technológiai fejlődéssel és a gyorsan változó piaci igényekkel. Ez azonban a kiberbűnözők számára is egyre több lehetőséget teremt. 

A vállalati biztonsági szakemberek számára ezért napjainkban az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy a folyamatosan növekvő támadási felületen is képesek legyenek monitorozni a fenyegetéseket. A Micro Focus kutatásában résztvevők 40 százaléka jelezte, hogy ez komoly problémát jelent a vállalatánál. 37 százalék jelölte meg fontos kihívásként, hogy kiterjesszék a folyamatokat a felhő- és hibrid környezetekbe. A toplista harmadik helyére a kitettség csökkentése és a fenyegetések megelőző jellegű észlelése került 32 százalékkal.

Sok a fenyegetés, kevés az ember

A válaszadó cégek 85 százalékánál bővítették a költségkeretet, és ugyanekkora arányban mondták azt, hogy szigorúbban monitorozzák, valamint auditálják a távoli munkavégzéssel járó hozzáféréseket, jogosultságokat. 

A vállalatok 73 százalékánál a személyzeti állomány is bővült a biztonsági csapatokban, ugyanakkor szinte mindenhol problémát okoz a szakemberhiány. A válaszadók 97 százalékánál szükség lenne még szakemberekre a biztonsági központokban. A legnagyobb igény a fenyegetések észlelése és az elemzések terén érezhető. A szakemberhiányon és a biztonsági kihívásokon modern megoldásokkal igyekeznek enyhíteni a cégeknél: a válaszadók 79 százalékánál tovább folytatták a fejlett védelmi technológiák bevezetését és alkalmazását. 
Vélemények
 
  1. 4

    A Zimbra fejlesztői számos biztonsági rést foltoztak be.

  2. 3

    Az IBM Tivoli Network Manager (ITNM) egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Hogyan lopják el adatainkat a hackerek?

Egy 2022-es jelentés szerint 24 milliárd felhasználónév és jelszó kombináció kering a kiberbűnözői piacon, ami 65 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

A technológiai szektor kevéssé bízik a saját kiberbiztonsági ismereteiben

Miközben a fenyegetés napról napra nagyobb, a kibervédelmi ismeretek hiánya miatt a vállalatok egyre kiszolgáltatottabbá válnak.

hirdetés
Közösség