Egyre több támadás sújtja a magyar netezőket

Egyre több támadás éri a magyar felhasználókat webböngészés közben.
 

A Kaspersky kutatói a cég biztonsági szoftverei és a KSN hálózat által gyűjtött telemetriai adatokat elemezték, és azt vizsgálták, hogy milyen trendek figyelhetők meg a kiberfenyegetettségek terén. Az elemzésükből kiderült, hogy a leggyakoribb támadások még mindig webböngészőkön keresztül érik a felhasználókat. Általában akkor, amikor fertőzött oldalakat látogatnak meg. A támadások egy részében a felhasználók tudtukon kívül aktív szerepet játszanak akkor is, amikor rosszindulatú programokat töltenek le, ártalmatlan szoftvereknek gondolva azokat.
 
A rossz hírek
 
A cég adatai szerint a második negyedévben a magyar felhasználók tekintetében a böngészőből eredő támadások száma nőtt (2018: 24,4%, 2019: 27,9%) leginkább. Így Magyarország a tavalyi év azonos időszakához képest előrébb került az országok képzeletbeli toplistáján: a 67-ről az 55.helyre. A legtöbb ilyen jellegű támadást elszenvedő országok listáját továbbra is Algéria vezeti, ahol a felhasználók több mint 44%-át támadták ilyen módon, majd Nepál és Albánia következik a sorban.
 
Számottevő volt a növekedés a lokális kockázatok területén is. Ide sorolhatók például a különféle (általában cserélhető) adathordozókon terjedő kártevők. A vizsgált időszakban a magyar felhasználók 36.3%-a tapasztalt ilyen jellegű támadást, amivel az ország a toplista 110. helyét foglalja el a tavalyi 115. hellyel szemben. A globális lista dobogós helyein e szempontból Afganisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán szerepel.
 
Van azért jó hír is
 
Az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva jelentősen csökkent a Magyarországról induló kibertámadások száma. A 2018 azonos időszakában regisztrált 107.209 támadás után az idei második negyedévben 24.066 ilyen támadást rögzítettek, ezzel Magyarország a toplista 69. helyére került. A cég adatai szerint a globális kibertámadások kiindulópontjainak listáját vezető országok között nem történt komoly változás az elmúlt egy évben. A listát továbbra is az Egyesült Államok vezeti, a támadások több mint 54 százalékával. A második helyen Hollandia áll, a harmadik legtöbb támadás pedig Németországból indult.
Vélemények
 
  1. 3

    A FortiOS kapcsán egy biztonsági résre derült fény.

  2. 3

    A Drupalhoz tartozó egyik modul egy biztonsági frissítést kapott.

  3. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
A fertőzést is visszafordítja

A G DATA vírusirtója mostantól egy saját fejlesztésű gráfadatbázis segítségével is feldolgozza, hogy a kártevők hogyan viselkednek a számítógépeken, és képes visszafordítani a kártékony változtatásokat.

​A koronavírussal kapcsolatos félelmeket használják számítógépes kártevők terjesztésére

A G DATA arra figyelmeztet, hogy a kiberbűnözők a koronavírus kapcsán kialakult helyzetet kihasználva terjesztenek számítógépes kártevőket.

hirdetés
Közösség
1