Egyre több a netes visszaélés az oltásokkal

​Az internetes csalók továbbra is előszeretettel emlegetik a koronavírust a károkozások során használt leveleikben. Egyre több az oltásokkal kapcsolatos spam is.
 

A Kaspersky első negyedévre vonatkozó jelentése szerint a csalók továbbra sem hagytak fel azzal, hogy hasznot húzzanak a koronavírus okozta világjárványból, ám egyre inkább az oltási folyamatokra összpontosítanak. Néhány brit felhasználó például olyan e-mailt kapott, amelyet látszólag a brit egészségügyi hatóság küldött. Ebben a címzettet oltásra hívták, de ehhez először egy linket követve meg kellett erősítenie oltakozási szándékát.
 
Voltak olyan kéretlen küldemények is, amelyek oltásra való időpontfoglalással igyekeztek megtéveszteni a felhasználókat. Ez esetekben egy űrlapon meg kellett adni személyes információkat és akár bankkártya adatokat is, amelyek aztán a csalókhoz kerültek.
 
A felhasználók személyes adataihoz való hozzáférés másik módszerét a hamis oltási felmérések képviselték. A csalók koronavírus elleni oltásokat gyártó nagy gyógyszergyárak nevében küldtek e-maileket, amelyekben egy rövid felmérésben való részvételre kérték a címzetteket. Minden résztvevőnek ajándékot ígértek. A kérdések megválaszolását követően az áldozatot átirányították egy oldalra, ahol egy - valóságban nem létező - ajándékot lehetett kiválasztani. Az ajándék megszerzéséhez a felhasználóknak ki kellett tölteniük egy igen részletes űrlapot, amelyen a személyes adataikat kellett megadniuk. Bizonyos esetekben a támadók egy jelképes összeget kértek a kiszállításért.
 

"2021-ben a 2020-as trendek folytatását láthatjuk. A kiberbűnözők még mindig aktívan használják a koronavírus-témát a potenciális áldozatok megtévesztésére. A koronavírus elleni oltási programok elindulását követően a csalók az oltási folyamatot kezdték csaliként használni. A felhasználók úgy kerülhetik el a károkat, hogy óvatosan kezelik az online módon terjesztett, kecsegtető ajánlatokat"

- fejtette ki Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója.
 
A Kaspersky ajánlásai szerint a felhasználók a következőképpen kerülhetik el, hogy csalás áldozatául essenek:
 • Fogadják szkeptikusan a szokatlanul nagyvonalú ajánlatokat és promóciókat.
 • Ellenőrizzék, hogy az üzenetek megbízható forrásokból érkeznek-e.
 • Ne kattintsanak a gyanús e-mailekben, az azonnali üzenetküldő alkalmazásokban vagy a közösségi hálózatokban folytatott beszélgetésekben található linkekre.
 • Ellenőrizzék a felkeresett weboldalak hitelességét.
 • Használjanak korszerű, naprakész biztonsági szoftvereket.
Vélemények
 
 1. 3

  Az Apache Tomcathez egy biztonsági frissítés vált letölthetővé.

 2. 3

  A Nagios Log Server két sebezhetőséget tartalmaz.

 3. 4

  A Kaseya-féle támadássorozatban is szerephez jutó Sodinokibi kártékony program legújabb variánsa minden korábbinál összetettebé vált.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás az „Év információvédelmi dolgozata - 2021” cím elnyerésére

A pályázat beadási határidejét, meghosszabbítottuk 2021. augusztus 04. (szerdáig)!

​Megszemélyesítés: a vezérigazgató bőrébe bújt hacker

Valószínűleg Ön is hallott már a social engineering technikáról, azaz a pszichológiai manipuláció azon formájáról, melynek célja, hogy az emberek megtévesztve önkéntelenül érzékeny információkat áruljanak el.

hirdetés
Közösség