Egyre nagyobb veszélyben vannak a POS terminálok

A biztonsági szervezetek, illetve hatóságok sorra hívják fel a figyelmet arra, hogy a POS terminálokat mind több támadás éri, miközben a kártyaadatok lopására specializált kártékony programok töretlenül szedik áldozataikat.
 

A bank- és hitelkártya-elfogadásra alkalmas POS terminálok kapcsán felmerülő biztonsági aggályok idén a szokásosnál is jobban előtérbe kerültek. A kártyaadatok megszerzésére, illetve kártyák klónozására törekvő elkövetők folyamatosan fejlesztik azon kártékony programjaikat, módszereiket, amelyek révén veszélyeztethetik a kártyabirtokosok értékeit. E károkozók közül az egyik legismertebb a Backoff trójai, amely eddig legalább ezer szervezet hálózatába jutott be. Ezért egyebek mellett már az amerikai titkosszolgálat, valamint a Belbiztonsági Minisztérium is adott ki figyelmeztetést a kártevő kapcsán. Legutóbb pedig a Payment Card Industry (PCI) Security Standards Council világított rá a trójai kockázataira, és egyúttal próbált kockázatcsökkentő tanácsokkal szolgálni.
 
A Trustwave biztonsági kutatói folyamatosan nyomon követik a Backoff fejlődését és terjedését. "Eddig összesen nyolc különböző variánsát azonosítottuk és elemeztük a trójainak, ami egyben azt is jelenti, hogy a kiberbűnözők töretlenül fejlesztik a kártevőjüket" - nyilatkozta Karl Sigler, a Trustwave egyik vezetője. Majd hozzátette, hogy gyakran a csalók elsődleges célpontjai azok a szolgáltató cégek, amelyek POS rendszerek értékesítésével, illetve támogatásával foglalkoznak. Az elkövetők rajtuk keresztül próbálják elérni a végső célpontjaikat, amelyeknél sokszor nem megfelelőek a védelmi intézkedések. Különösen kiszolgáltatottak lehetnek azok a vállalkozások, amelyek a POS és egyéb rendszerek esetében nem fordítanak kellő figyelmet a vírusvédelemre, illetve a hozzáférések szabályozására. A Backoff ugyanis könyörtelenül képes kihasználni a gyenge jelszavak által jelentett biztonsági réseket, és a távoli menedzsment eszközök adta lehetőségeket.
 
A PCI Security Standards Council szakértői arra buzdítottak, hogy minden POS terminált üzemeltető vállalat vegye komolyan a PCI DSS szabványban, illetve annak legújabb, 3.0-ás kiadásában említett előírásokat, különös tekintettel az alábbi megfelelőségi követelményekre:
- megfelelő tűzfal konfiguráció
- gyári, alapértelmezett jelszavak megváltoztatása
- naprakészen tartott vírusvédelem
- megfelelően frissített rendszerek
- hozzáférések korlátozása
- kétfaktoros authentikáció és komplex jelszavak használata
- rendszermonitorozás
- biztonsági házirendek kidolgozása és betartatása
- külső szolgáltatók, partnerek rendszerhozzáférésének szabályozása.
 
"A vállalatok nem bízhatnak meg maradéktalanul csak az antivírusok által nyújtott védelemben. Proaktív megközelítésre van szükség, amivel megvédhetik a környezeteiket, illetve az ügyfeleik adatait. A megelőzésre törekvés azzal kezdődik, hogy a hálózatokat izolálni kell, és védelmi vonalakat kell felállítani a megbízható és a megbízhatatlan rendszerek közé. Az IT-üzemeltetésnek pedig el kellene érnie, hogy a menedzsment áldozzon a védelemre és az erős authentikációs mechanizmusokra. Emellett nem szabad megfeledkezni a patch menedzsmentről, a biztonságos konfigurációkezelésről, a tűzfalszabályok felülvizsgálatáról és a felhasználókezelésről sem" - sorolta a védelmi teendőket Joe Schumacher, a Neohapsis Labs biztonsági tanácsadója.
 
 1. 3

  A Sambához egy biztonsági frissítés vált elérhetővé.

 2. 4

  A Cisco több biztonsági javítást adott ki az NX-OS-hez.

 3. 4

  Az IBM AIX-hez három patch vált elérhetővé.

 4. 3

  A VMware Workstation és a Fusion egy biztonsági frissítést kapott.

 5. 4

  A Google újabb fontos hibajavításokat adott ki a Chrome webböngészőhöz.

 6. 4

  A Zyxel fontos biztonsági frissítéseket tett elérhetővé egyes hálózati és hálózatbiztonsági eszközeihez.

 7. 3

  A Rails fejlesztői három biztonsági hibáról adtak tájékoztatást.

 8. 3

  A IBM InfoSphere Information Server egy biztonsági hibajavítással bővült.

 9. 4

  A Microsoft 11 biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

 10. 3

  A Node.js kapcsán tíz biztonsági hibajavítás vált letölthetővé.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség