Egyre csak okosodik a Black-T féreg

​A Black-T nevű féreg egyre több funkcióval rendelkezik. A legújabb variánsa nem kizárólag kriptopénzt bányászik, hanem jelszavakat is lop.
 

A TeamTNT kibercsoporthoz köthető Black-T idén már többször került a biztonsági hírek élére. Először akkor, amikor májusban a MalwareHunterTeam és a Trend Micro szakértői azt vették észre, hogy a károkozó képes nem megfelelően védett Docker konténerek, illetve Kubernetes alapú infrastruktúrák ostromlására. A féreg egy-egy sikeres támadás során egy saját konténert hozott létre, amelyekből végrehajtotta a nemkívánatos tevékenységeit. Ezek pedig leginkább Monero bányászatra terjedtek ki. 

Augusztusban a Cado Security kutatói arról számoltak be, hogy a féreg érdeklődést kezdett mutatni az AWS-hez köthető hitelesítő adatok iránt, vagyis jelszólopásba kezdett. Ezt a tulajdonságát mind a mai napig megőrizte, sőt a vírusírók tovább is gondolták a lehetőségeiket. 

A Black-T legújabb variánsa két olyan összetevővel bővült, amelyek alkalmasak a memóriában titkosítatlanul tárolt jelszavak kigyűjtésére, illetve kiszivárogtatására. Ehhez a vírusírók egyrészt a mimipy (Windows, Linux, macOS), másrészt a mimipenguin (Linux) eszközöket vetették be. Ezek a Mimikatz-hoz hasonló képességekkel rendelkeznek. Amennyiben sikerül jelszót bezsebelniük, akkor a károkozó azt rögtön feltölti a támadók által felügyelt távoli kiszolgálókra. 

A Black-T azonban nem kizárólag a jelszólopás terén fejlődött, mivel olyan komponensekkel is gyarapodott, amelyek a fertőzött hálózatok feltérképezését segítik elő. A kártevő immár három hálózatfelderítő összetevővel rendelkezik, amelyek közül az egyik elkezdte a 5555-ös port figyelését, vagyis az Androidos eszközök felé kezdtek elmozdulni a támadók. 

A fentiek alapján elmondható, hogy a Black-T fejlesztése gőzerővel zajlik, és egyre komolyabb fenyegetést jelent a vállalati, intézményi hálózatokra nézve. Az ellene való védekezés pedig nem is feltétlenül könnyű, hiszen a kártevő több esetben alapvetően ártalmatlan eszközöket fordít a saját javára. 
Vélemények
 
  1. 4

    A Samba fejlesztői három biztonsági hibáról adtak hírt.

  2. 4

    A Foxit Studio Photo két tucat biztonsági hibától vált meg a legutóbbi frissítésének köszönhetően.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel az ESET kutatói

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll.

​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

hirdetés
Közösség