Egymillió dollárt utalt rossz helyre egy város

Egy amerikai város pénzügyeseit sikerült rászedniük a csalóknak, aminek következtében több mint egymillió dollár kötött ki a kiberbűnözők bankszámláján.
 

Az úgynevezett BEC (Email Account Compromise) csalások esetében már nagyon sokszor bebizonyosodott, hogy a bankszámlaszámokkal való trükközések igen komoly károkat idézhetnek elő. Amennyiben a netes csalóknak sikerül elérniük, hogy a számlák kifizetéséhez a pénzügy hibás számlaszámot kapjon, akkor nagy valószínűséggel tudnak pénzhez jutni. 

Az első ránézésre gyakorta egyszerű támadások a valóságban sok esetben hónapokon keresztül zajlanak, és általában célzottan történnek. Ilyen támadásnak esett áldozatul tavaly a Toyota Group egyik cége is, amely 37 millió dollárt utalt rossz helyre. A probléma nagyságát jól szemlélteti, hogy az FBI 2016 júniusa és 2019 júliusa között több mint 166 ezer ilyen jellegű biztonsági incidensről értesült. 

Egy város került fel az áldozatok listájára

A coloradói Erie város biztonsági incidense arra is rávilágított, hogy nem kizárólag elektronikus leveleken keresztül történhet baj. A város vezetése elismerte, hogy egy csalás áldozata lett, aminek következtében 1,01 millió dolláros kár keletkezett. Az történt, hogy ismeretlen elkövetők a város honlapján elhelyezett webes űrlapon keresztül egy cég nevében közölték, hogy a csekkes fizetés helyet átutalást választanak, és ehhez a bankszámlaszámot is megadták. Noha állítólag a pénzügyi osztályon voltak szabályok a bankszámlák kezelését illetően, most ez a hamis bejelentés mégis célba talált, vagyis senki sem kérdőjelezte meg azt. Ennek következtében a nagy összegű utalás a csalók számlájára került, akik ezt látva rögtön egy másik ország bankjába utalták tovább a pénzt.

Az eset kapcsán az FBI is nyomoz, a város pedig fut a pénze után. Emellett közölte, hogy egy kockázatmenedzsmenttel foglalkozó szakembert is felvett annak érdekében, hogy a jövőbeli hasonló eseteknek gátat lehessen szabni. 
Vélemények
 
  1. 3

    Az Apache Kylin sebezhetősége SQL injection típusú támadásokhoz vezethet.

  2. 4

    A Cactiban legutóbb feltárt sebezhetőség jelentős veszélyt jelent az érintett rendszerekre.

  3. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
70 milliós váltságdíjat fizetett a holland egyetem

Interneten, élőben közvetített sajtótájékoztatón ismertette a Maastricht Egyetem a tavaly karácsonykor őket ért informatikai támadás következményeit.

A fertőzést is visszafordítja

A G DATA vírusirtója mostantól egy saját fejlesztésű gráfadatbázis segítségével is feldolgozza, hogy a kártevők hogyan viselkednek a számítógépeken, és képes visszafordítani a kártékony változtatásokat.

hirdetés
Közösség
1