Egymillió dollárt utalt rossz helyre egy város

Egy amerikai város pénzügyeseit sikerült rászedniük a csalóknak, aminek következtében több mint egymillió dollár kötött ki a kiberbűnözők bankszámláján.
 

Az úgynevezett BEC (Email Account Compromise) csalások esetében már nagyon sokszor bebizonyosodott, hogy a bankszámlaszámokkal való trükközések igen komoly károkat idézhetnek elő. Amennyiben a netes csalóknak sikerül elérniük, hogy a számlák kifizetéséhez a pénzügy hibás számlaszámot kapjon, akkor nagy valószínűséggel tudnak pénzhez jutni. 

Az első ránézésre gyakorta egyszerű támadások a valóságban sok esetben hónapokon keresztül zajlanak, és általában célzottan történnek. Ilyen támadásnak esett áldozatul tavaly a Toyota Group egyik cége is, amely 37 millió dollárt utalt rossz helyre. A probléma nagyságát jól szemlélteti, hogy az FBI 2016 júniusa és 2019 júliusa között több mint 166 ezer ilyen jellegű biztonsági incidensről értesült. 

Egy város került fel az áldozatok listájára

A coloradói Erie város biztonsági incidense arra is rávilágított, hogy nem kizárólag elektronikus leveleken keresztül történhet baj. A város vezetése elismerte, hogy egy csalás áldozata lett, aminek következtében 1,01 millió dolláros kár keletkezett. Az történt, hogy ismeretlen elkövetők a város honlapján elhelyezett webes űrlapon keresztül egy cég nevében közölték, hogy a csekkes fizetés helyet átutalást választanak, és ehhez a bankszámlaszámot is megadták. Noha állítólag a pénzügyi osztályon voltak szabályok a bankszámlák kezelését illetően, most ez a hamis bejelentés mégis célba talált, vagyis senki sem kérdőjelezte meg azt. Ennek következtében a nagy összegű utalás a csalók számlájára került, akik ezt látva rögtön egy másik ország bankjába utalták tovább a pénzt.

Az eset kapcsán az FBI is nyomoz, a város pedig fut a pénze után. Emellett közölte, hogy egy kockázatmenedzsmenttel foglalkozó szakembert is felvett annak érdekében, hogy a jövőbeli hasonló eseteknek gátat lehessen szabni. 
Vélemények
 
  1. 3

    A Fortinet egy biztonsági rést foltozott be.

  2. 3

    A Nextcloud kapcsán egy biztonsági rendellenességre derült fény.

  3. 2

    ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség