E-mail mellékleteket lop az Emotet trójai

​A globálisan terjedő levélszemét egy jelentős részéért felelős Emotet botnet ismét nagyon aktív. Már e-mail csatolmányokat is meglovasít.
 

Az Emotet kártékony hálózat kiépítését végző - hasonló nevű - trójai program 2014-ben jelent meg először. Akkor elsősorban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy banki adatokat kezdett lopkodni a fertőzött számítógépekről. Aztán a mögötte álló kiberbanda elkezdte továbbfejleszteni a károkozót, amely egyre inkább spamelésre és egyéb kártékony programok terjesztésére vált alkalmassá. Az elmúlt években szerepet kapott egyebek mellett olyan hírhedt kártevők szaporításában, mint amilyen például a Trickbot, a Ryuk és a QakBot. Ezek adatlopásra és zsarolásra kiélezett kártevők.
 
Az Emotet kapcsán az elmúlt 5-6 hónapban jó hírek érkeztek, ugyanis a botnet jelentősen veszített erejéből. Már-már azt lehetett gondolni, hogy a kiberbűnözők felhagynak a használatával. Azonban az öröm nem tartott sokáig, ugyanis a Cofense biztonsági cég szakértői az elmúlt hetekben ismét jelentős aktivitásnövekedést mutattak ki a botnet kapcsán, amely megint jelentős mértékben "szórja" a levélszemetet világszerte.
 
A botnet ismételt aktivitása során a szakemberek arra figyeltek fel, hogy az adathalászat terén a kiberbűnözők megpróbáltak újítani. A trükkjük (amely nem teljesen új keletű, mivel már tavaly is voltak hasonló próbálkozások más károkozók esetében) a megtévesztést szolgálja. A fertőzött számítógépekről eddig e-mail üzeneteket és címlistákat loptak, amiket felhasználtak további célpontok ostromlása során. Most pedig már az elektronikus levelek mellékleteit is kiszivárogtatják, hogy ezáltal még autentikusabbnak tűnő küldeményeket tudjanak terjeszteni. A levelek üzenetébe pedig továbbra is elhelyeznek egy linket, amiről különféle számítógépes vírusok töltődhetnek le.


Egy kártékony e-mail
Forrás: Cofense
 
Az Emotet az elmúlt hetekben először a Trickbot trójait terjesztette, majd átállt a QakBot károkozó szaporítására. A Cofense szerint egyes esetekben pedig már a ProLock zsarolóprogram is felkerült a botnet "menüjére".
 
Vélemények
 
  1. 4

    A MySQL Server több mint ötven biztonsági hibajavítást kapott.

  2. 3

    A Java frissítésével nyolc sérülékenységet lehet megszüntetni.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel az ESET kutatói

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll.

​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

hirdetés
Közösség