E-mail mellékleteket lop az Emotet trójai

​A globálisan terjedő levélszemét egy jelentős részéért felelős Emotet botnet ismét nagyon aktív. Már e-mail csatolmányokat is meglovasít.
 

Az Emotet kártékony hálózat kiépítését végző - hasonló nevű - trójai program 2014-ben jelent meg először. Akkor elsősorban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy banki adatokat kezdett lopkodni a fertőzött számítógépekről. Aztán a mögötte álló kiberbanda elkezdte továbbfejleszteni a károkozót, amely egyre inkább spamelésre és egyéb kártékony programok terjesztésére vált alkalmassá. Az elmúlt években szerepet kapott egyebek mellett olyan hírhedt kártevők szaporításában, mint amilyen például a Trickbot, a Ryuk és a QakBot. Ezek adatlopásra és zsarolásra kiélezett kártevők.
 
Az Emotet kapcsán az elmúlt 5-6 hónapban jó hírek érkeztek, ugyanis a botnet jelentősen veszített erejéből. Már-már azt lehetett gondolni, hogy a kiberbűnözők felhagynak a használatával. Azonban az öröm nem tartott sokáig, ugyanis a Cofense biztonsági cég szakértői az elmúlt hetekben ismét jelentős aktivitásnövekedést mutattak ki a botnet kapcsán, amely megint jelentős mértékben "szórja" a levélszemetet világszerte.
 
A botnet ismételt aktivitása során a szakemberek arra figyeltek fel, hogy az adathalászat terén a kiberbűnözők megpróbáltak újítani. A trükkjük (amely nem teljesen új keletű, mivel már tavaly is voltak hasonló próbálkozások más károkozók esetében) a megtévesztést szolgálja. A fertőzött számítógépekről eddig e-mail üzeneteket és címlistákat loptak, amiket felhasználtak további célpontok ostromlása során. Most pedig már az elektronikus levelek mellékleteit is kiszivárogtatják, hogy ezáltal még autentikusabbnak tűnő küldeményeket tudjanak terjeszteni. A levelek üzenetébe pedig továbbra is elhelyeznek egy linket, amiről különféle számítógépes vírusok töltődhetnek le.


Egy kártékony e-mail
Forrás: Cofense
 
Az Emotet az elmúlt hetekben először a Trickbot trójait terjesztette, majd átállt a QakBot károkozó szaporítására. A Cofense szerint egyes esetekben pedig már a ProLock zsarolóprogram is felkerült a botnet "menüjére".
 
Vélemények
 
  1. 4

    Az Apple Safari legújabb verziója négy biztonsági rést segít befoltozni.

  2. 4

    Az Apple iOS és az iPadOS 14-es kiadása biztonsági hibajavításokkal is szolgál.

  3. 2

    ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség