E két hálózatból származik a levélszemét 97 százaléka

​Mindössze két kártékony hálózat felel a globálisan terjedő levélszemét 97 százalékáért. Ezeket a botneteket eddig nem sikerült megbénítani.
 
hirdetés

A McAfee a napokban adta ki a 2017 utolsó negyedévére vonatkozó, összefoglaló jelentését, amelyben a spamhelyzettel kapcsolatban is számos érdekességet tárt fel. Ezek közül a legfontosabb, hogy a kéretlen levelek 97 százaléka a Necurs és a Gamut nevű kártékony hálózatokból származik. E botnetek milliónyi fertőzött számítógépet, eszközt foglalnak magukban, és távolról vezérelt módon ontják magukból a bosszantó és sokszor veszélyes levélszemetet.
 
A letöbb problémát a Necurs okozza, amely egymaga a spamelés 60 százalékából veszi ki a részét. Ennél is nagyobb gond, hogy a botnet gyakorta zsaroló programok, illetve banki vírusok terjesztésében is szerephez jut, azaz komolyan veszélyezteti a számítógépeket.

 
A spamelésre használt botnetek toplistájának ezüstérmese a Gamut lett, amelyből a kéretlen levelek 37 százaléka származott. A botnet érdekessége, hogy a helyezése ellenére éppen hanyatlóban van, ugyanis 2017 harmadik negyedévében még jóval aktívabb volt, mint az év vége felé. A fertőzött, Windows-os PC-kből felépülő hálózat legtöbbször álláshirdetéseknek álcázott küldeményekkel szórja tele a postafiókokat, de ettől függetlenül számos témát felkaroltak már a botnet mögött lévő spammerek.
 
Nem nyugodnak a kártékony programok
 
A McAfee jelentése szerint a vizsgált időszakban tovább emelkedett a zsaroló programok száma. A legrosszabb hír, hogy a növekedés üteme is emelkedik, így egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy a kiberbűnözők alább hagynának a felhasználók zsarolásával. Még annak ellenére sem látszik kiút, hogy az utóbbi időben a kriptopénzek bányászatára is mind több erőforrást áldoznak a csalók.
 
Összességében elmondható, hogy a számítógépes károkozók mennyisége 35 százalékkal emelkedett az elmúlt évben. A biztonsági cég külön kiemelte, hogy nemcsak a Windows-os számítógépek esetében figyelhető meg e növekedés, hanem a Mac gépek körében is. A Mac-kompatibilis kártevők száma 24 százalékkal emelkedett a negyedik negyedévben. Még aggasztóbb adat, hogy e károkozók számának növekedése éves szinten elérte a 240 százalékot.
 
Érdekesség, hogy miközben a makrókra épülő támadások száma az elmúlt év során 35 százalékkal csökkent, aközben a PowerShell alapú károkozások mennyisége több mint 260 százalékkal emelkedett. Vagyis e téren egyfajta átrendeződés figyelhető meg, amire a védelmet is érdemes felkészíteni.
Vélemények
 
  1. 3

    A Jenkins fontos biztonsági frissítéseket kapott.

  2. 3

    A HAProxy két biztonsági rés kapcsán szorul frissítésre.

  3. 2

    A Trickbot trójai egy meglehetősen komplex felépítésű kémprogram, amely többféle módon képes értékes adatokhoz juttatni a terjesztőit.

 
Partnerhírek
Trendek a vállalati biztonságban

A felhasználók negyede soha egyetlen munkahelyén sem kapott biztonságtudatossági képzést.

Oktatással a zsarolóvírusok ellen

A legtöbb biztonsági incidensnek kevesebb fájó következménye lenne, ha a vállalat minden munkatársa tudná, hogy mit kell tennie vészhelyzet esetén.

hirdetés
Közösség
1