Duplán zsarol a csevegős vírus

​A Night Sky nevű zsarolóprogram a felhasználók értékes állományai mellett adatokat is kiszivárogtat, majd előáll a követeléseivel.
 

Már tavaly is jelentős mennyiségben terjedtek az olyan típusú zsarolóvírusok, amelyek - a korábbiaktól eltérően - nem kizárólag fájlok titkosításával okoztak károkat, hanem adatlopásból is kivették a részüket. A vírusterjesztők ugyanis rájöttek arra, hogy egyre több helyen fordítanak figyelmet a biztonsági mentésekre, amelyekből a tönkretett állományokat anélkül tudják helyreállítani az áldozatok, hogy kifizetnék a váltságdíjat. Ezért a csalók úgy döntöttek, hogy egy újabb, másodlagos zsarolási lehetőséget is bevetnek, és azzal fenyegetik meg a felhasználókat, hogy ha nem fizetnek, akkor az ellopott adataikat közzéteszik az interneten. Pontosan e taktikát követi az egyik legújabb zsarolóvírus is, amely a Night Sky nevet kapta.
 
A MalwareHunterteam által elemzett kártékony program a számítógépek megfertőzését követően összegyűjti az értékes adatokat, majd azokat feltölti egy távoli kiszolgálóra. Ezt követően áll neki a fájlok titkosításának. Kivételt csak a futtatható állományokkal, valamint a Windows rendszerkönyvtáraival tesz annak érdekében, hogy az operációs rendszer működőképes maradjon. A kompromittált állományok fájlnevét .nightsky kiterjesztéssel egészíti ki.
 
A zsarolóvírus a fertőzött számítógépen egy NightSkyReadMe.hta nevű fájlt is elhelyez, amely a követeléseket tartalmazza. A csalók ezúttal nem Tor technikák révén próbálnak kommunikálni az áldozatokkal, hanem egy e-mail címet adnak meg, valamint lehetőséget biztosítanak a Rocket.Chat szolgáltatáson keresztül történő chatelésre. Az ehhez szükséges hivatkozás is megtalálható a vírus HTA-fájljában.
 
A Night Sky jelenleg még nem terjed szélesebb körben, de a képességei alapján idén még okozhat fejtörést. Eddig két jelentősebb szervezetnél okozott fennakadásokat Bangladesben és Japánban. Ezekben az esetekben a zsarolók 800 ezer dollárnak megfelelő kriptopénzt követeltek a fájlok dekódolásához szükséges kulcsokért, valamint azért, hogy az eltulajdonított adatokat ne hozzák nyilvánosságra.
Vélemények
 
  1. 4

    A Zimbra fejlesztői számos biztonsági rést foltoztak be.

  2. 3

    Az IBM Tivoli Network Manager (ITNM) egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Hogyan lopják el adatainkat a hackerek?

Egy 2022-es jelentés szerint 24 milliárd felhasználónév és jelszó kombináció kering a kiberbűnözői piacon, ami 65 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

A technológiai szektor kevéssé bízik a saját kiberbiztonsági ismereteiben

Miközben a fenyegetés napról napra nagyobb, a kibervédelmi ismeretek hiánya miatt a vállalatok egyre kiszolgáltatottabbá válnak.

hirdetés
Közösség