Dupla kockázatot hordoz a DarkSide zsarolóvírus

​A DarkSide zsarolóvírus fájlok titkosítása mellett adatszivárogtatásra is alkalmas.
 

A DarkSide zsarolóvírus azon kártékony programok közé tartozik, amelyek több módon is képesek károkat okozni a számítógépeken. Ez a károkozó egyrészt titkosítja a fertőzött rendszereken lévő fájlokat, másrészt képes adatok (jelenleg elsősorban rendszerinformációk) kiszivárogtatására.
 
A kártevő fontos jellemzője, hogy nem kizárólag a helyi adattárolókon lévő állományokat teszi tönkre, hanem a cserélhető meghajtókon található fájlokat is. Sőt feltérképezi a számára elérhető és írható hálózati megosztásokat is, amelyeken szintén komoly pusztítást képes végezni.
 
A DarkSide érintetlenül hagyja azokat a rendszerfájlokat és alkalmazásokat, amik a számítógép működéséhez és a váltságdíj kifizetéséhez elengedhetetlenül szükségesek. Ugyanakkor a helyreállítást többféle módon is megnehezíti. Egyrészt igyekszik leállítani a biztonsági mentésekre alkalmas programokat, az árnyékmásolatok készítését, valamint törli a Lomtár tartalmát. Eközben a zsaroló üzenetét a Windows Asztalán és szöveges fájlok révén is a felhasználó elé tárja.
 
Vélemények
 
  1. 4

    A Google ismét veszélyes biztonsági réseket foltozott be a Chrome böngészőn.

  2. 3

    Az Apple egy hibajavítást tett elérhetővé az iMovie alkalmazáshoz.

  3. 3

    Az AstroLocker egy meglehetősen komplex működésű zsarolóvírus, amely fájlok titkosításával okoz károkat.

 
Partnerhírek
A stalkerware alkalmazások veszélyei

​A stalkerware alkalmazások veszélynek teszik ki a megfigyelt áldozatokat, de az utánuk kémkedőket is.

Több lábon álló szakember lett az "Év információbiztonsági újságírója"

2021. május 31, Budapest – A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2006-ban alapította meg az "Év információbiztonsági újságírója" címet, melyet minden évben nyílt pályázati felhívás keretében hirdet meg.

hirdetés
Közösség