Dupla kockázatot hordoz a DarkSide zsarolóvírus

​A DarkSide zsarolóvírus fájlok titkosítása mellett adatszivárogtatásra is alkalmas.
 

A DarkSide zsarolóvírus azon kártékony programok közé tartozik, amelyek több módon is képesek károkat okozni a számítógépeken. Ez a károkozó egyrészt titkosítja a fertőzött rendszereken lévő fájlokat, másrészt képes adatok (jelenleg elsősorban rendszerinformációk) kiszivárogtatására.
 
A kártevő fontos jellemzője, hogy nem kizárólag a helyi adattárolókon lévő állományokat teszi tönkre, hanem a cserélhető meghajtókon található fájlokat is. Sőt feltérképezi a számára elérhető és írható hálózati megosztásokat is, amelyeken szintén komoly pusztítást képes végezni.
 
A DarkSide érintetlenül hagyja azokat a rendszerfájlokat és alkalmazásokat, amik a számítógép működéséhez és a váltságdíj kifizetéséhez elengedhetetlenül szükségesek. Ugyanakkor a helyreállítást többféle módon is megnehezíti. Egyrészt igyekszik leállítani a biztonsági mentésekre alkalmas programokat, az árnyékmásolatok készítését, valamint törli a Lomtár tartalmát. Eközben a zsaroló üzenetét a Windows Asztalán és szöveges fájlok révén is a felhasználó elé tárja.
 
Vélemények
 
  1. 4

    A Google Chrome egy újabb biztonsági frissítést kapott.

  2. 4

    A Vim fejlesztők egy tucat biztonsági hibát szüntettek meg.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Elegendő-e a VPN az online életünk védelmére?

5 gyakori kérdésre válaszolnak az ESET szakemberei a VPN megoldásokkal kapcsolatban.

Öt módszer, melyekkel a kiberbűnözők ellophatják a bankkártya adatokat

Az ESET kiberbiztonsági szakértői bemutatnak néhányat a leggyakoribb módszerek közül, amelyekkel a hackerek megszerezhetik a bankkártyák adatait, egyúttal tippeket adnak arra is, hogyan védhetők ki ezek a támadások.

hirdetés
Közösség