Csökken a zsarolóvírusos támadások száma

​Miközben a fenyegetések száma összességében enyhén csökken, aközben a bekövetkező támadások egyre komolyabbak és mind nagyobb károkat okoznak.
 

A digitális átalakulás 2021-ben tovább gyorsult. Sok vállalat olyan hibrid munkamodellt vezetett be, amely lehetővé teszi az irodai és otthoni munkavégzést is. Az informatikai részlegeknek biztosítaniuk kell azokat az eszközöket, amelyekkel az alkalmazottak távolról és helyben is hozzáférnek a hálózathoz, az alkalmazásokhoz stb. Mindez nagy terhet ró a biztonsági csapatokra, amelyeknek meg kell védeniük a szervezetek hibrid infrastruktúráit.

"Bár a költségvetésük nagyjából változatlan maradt, a kis- és középvállalkozások világszerte csak enyhe növekedést jelentettek a kibertámadásokkal kapcsolatos károk tekintetében. A nagyvállalatok esetében pedig az adatszivárgások költségei a tavalyi 1,09 millió dollárról 927 ezer dollárra csökkentek" - mondta Miroslav Koren, a Kaspersky Kelet-Európáért felelős igazgatója.

A Kaspersky adatai szerint 2021-ben enyhe csökkenés volt tapasztalható a Magyarországon regisztrált fenyegetések számában. Mind a webes támadásoknál, mind pedig a PC és a mobileszközök elleni támadásoknál látható az enyhe mérséklődés (-2,57%). Jó hír, hogy 2020-hoz képest a hazánkban észlelt zsarolóvírus támadások száma harmadával csökkent. 

Úgy tűnik, hogy a banki szektor szereplőinek információbiztonsági beruházásai és erőfeszítései is kifizetődnek, hiszen a Kaspersky által regisztrált pénzügyi kártevők száma is 30 százalékkal csökkent. Ugyanakkor nem lehet megfeledkezni arról, hogy a pénzügyi támadások továbbra is rendkívül kifinomultak, fejlettek, és még mindig hatalmas kockázatot hordoznak. 
Vélemények
 
  1. 4

    A Google Chrome egy újabb biztonsági frissítést kapott.

  2. 4

    A Vim fejlesztők egy tucat biztonsági hibát szüntettek meg.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Elegendő-e a VPN az online életünk védelmére?

5 gyakori kérdésre válaszolnak az ESET szakemberei a VPN megoldásokkal kapcsolatban.

Öt módszer, melyekkel a kiberbűnözők ellophatják a bankkártya adatokat

Az ESET kiberbiztonsági szakértői bemutatnak néhányat a leggyakoribb módszerek közül, amelyekkel a hackerek megszerezhetik a bankkártyák adatait, egyúttal tippeket adnak arra is, hogyan védhetők ki ezek a támadások.

hirdetés
Közösség