Családi összefogásra van szükség a netes veszélyek ellen

A gyerekek egy virtuális hálóval átszőtt világba születnek bele, ahol a technológia áthat mindent. Ezzel párhuzamosan a kibertérben rájuk leselkedő veszélyekkel nagyon komolyan kell foglalkozni.
 

A Kaspersky Lab egy olyan kerekasztal beszélgetést szervezett, amelynek központi témájául az internetes családbiztonság szolgált. Az esemény vendége volt Erős Antónia, műsorvezető, Epres Panni manöken, valamint nem utolsó sorban Dr. Parti Katalin, az Országos Kriminológiai Intézet főmunkatársa, a gyerekeket érintő internetes veszélyek hazai specialistája.
 
A NetSmart című tanulmány szerint a 12-17 év közötti gyerekek 93 százaléka internetezik, ebből 75 százalékának van mobiltelefonja és 73 százalékuk facebookozik. Az is tudható, hogy minden második gyermek tölt fel magáról képet a közösségi oldalra.
 
"Röviden: a gyerekek nagyon online-ak, ettől eltiltani őket olyan, mintha meg akarnánk változtatni az időjárást, nem érünk el vele sokat" - vezette fel a problémát Erős Antónia.
 
A gyermekek véletlenül is kitehetik családtagjaikat online kockázatoknak, például akaratlanul a közös számítógépen vagy hálózaton belül olyan rosszindulatú programokat tölthetnek le, amelyek a bűnözők számára hozzáférést biztosítanak a szülők bankszámlájához. A gyermekek internetes védelme mindenekelőtt biztonságtudatossági kérdés. A számítógépes biztonsági szoftverek ugyan segítenek megvédeni őket számos fenyegetés ellen, de a legfontosabb a gyermekekkel való kommunikáció.
 
Az internetes zaklatás, cyberbullying
 
Dr. Parti Katalin szerint a gyerekekre leselkedő első számú veszélyt az internetes zaklatás jelenti, ugyanis minden harmadik fiatal online zaklatás áldozata.
 
"A különböző közösségi média oldalak és internetes játékok a mai virtuális játszóterek. Ez az, ahol sok zaklatás történik. A játék pedig könnyen megalázó megpróbáltatásokká fajulhat. Gyakorlatilag nem kell semmilyen különösebb indok a kiközösítéshez, zaklatáshoz, elég lehet bármi, ami eltér a normától. Például az, hogy a gyereknek túl sok vagy túl kevés barátja van" - tette hozzá Dr. Parti Katalin.
 
Ha a probléma komolyra fordul, akkor Magyarországon igénybe vehető számos helpdesk vonal, ahol a szülő és a gyerekek is bejelentést tehetnek telefonon vagy chatszobában. Legfontosabb elérhetőségek: Kék-vonal, biztonságosinternet.hu vagy az internethotline.hu felület.
 
"Szerencsésebb esetekben nem is kell külső segítséghez fordulni. Ha a gyereket kisebb online piszkálódások érik, sokszor közösségen belül is sikerül megoldást találni a problémára, például kortárs mentorképzésen keresztül. Hangadó, nagyobb befolyással bíró gyerekeket is bevonhatunk a rossz(ak) elleni harcban. Meg lehet értetni a gyerekekkel, hogy sokszor könnyebb jót tenni, mint rosszat, így egy iskolai közösségen belül a hangadók kiállhatnak a sértett mellett" - hívta fel a figyelmet Dr. Parti Katalin.
 
A bűvös idegenek
 
A szexuális- és más ragadozók a gyerekeket az interneten követhetik, kihasználva a gyermekek ártatlanságát, visszaélve a bizalmukkal, míg végül egy nagyon veszélyes személyes találkozásra csábítják őket. Ezek a vadászok olyan online felületeken jelennek meg, amelyeket gyakran használnak a gyerekek.
 
"Az idősebbik fiam egyre jobban érdeklődik a közösségi csatornák iránt, ezért próbálom előre felkészíteni a veszélyekre. Nem akarok feleslegesen félelmet és szorongást ébreszteni benne idegen emberekkel szemben, ezért inkább a saját nyelvén próbálom elmagyarázni, milyen játékok veszélyesek és mik ártatlanok, ki akar jót és ki akarhat rosszat" - osztotta meg nevelési elveit Epres Panni.
 
Személyes adatokkal való visszaélés
 
A gyerekek küldhetnek közösségi platformokon olyan személyes adatokat, amelyeknek nem szabadna nyilvánosan megjelenniük, mert könnyen visszaélésekre adhatnak módot.
 
"A személyes adatok kiszivárogtatása ellen ma már tökéletes összhangot alkothat a tudatos nevelés és a szoftveres védelem. A Kaspersky Safe Kids prémium szolgáltatása például figyelmeztetést küld a szülőknek, ha gyermekének posztjai nyilvánosak, ezután nem kerül semmibe figyelmeztetni őket, hogy mindenki látja a bejegyzéseket" - összegezte Dragan Martonovic, a Kaspersky Lab régiós igazgatója.
 
Adathalászat
 
"Az adathalász e-mailek és szövegek bármikor felbukkanhatnak. A számítógépes bűnözők figyelik a gyermekek által kedvelt webhelyeket, és olyan információkat gyűjtenek össze, mint például az e-mail címek és a barátok nevei, amelyeket csalások során használhatnak. Éppen ezért meg kell tanítani a gyerekeket, hogy kerüljék az idegentől származó e-maileket vagy szövegeket " - mondta Dragan Martinovic.
 
Hamis, csábító ígéretek
 
"A gyerekek valószínűleg nem fognak áldozatul esni egy olyan e-mailnek, amely a nigériai herceg egyetlen örököseként egymillió dollárt kínál, de milyen csalásokkal találkozhatnak?” - vetette fel a kérdést Erős Antónia a kerekasztal beszélgetésen.
 
A fiatalokat könnyű elcsábítani, mert még nem óvatosak. Az adathalászathoz hasonlóan a számítógépes bűnözők a gyermekek által kedvelt webhelyeket használják a potenciális áldozatok azonosítására, majd megígérhetnek nekik ezt-azt, amiért cserébe kérnek is valamit, például a szülők hitelkártya adatait.
 
Bejegyzések, amelyek később kísértenek
 
Mindig szem előtt kell tartani, hogy az interneten nem lehet törölni semmit. Bármi, amit a gyermek online tesz, publikál, később könnyedén visszaélésekre adhat módot a csalók számára. A tinédzserek rendszerint nem foglalkoznak azzal, hogy a leendő főnök - vagy házastárs hogyan reagálhat a "vicces" képekre vagy más tartalmakra, amelyeket közösségi profiljaik alatt vagy más webhelyeken közzétesznek. Ezért sokkal bátrabban posztolnak.
 
A kerekasztal beszélgetés résztvevői az esemény végén egyetértettek abban, hogy a technológiai fejlődés és a digitális jelenlét csodálatos ajtókat tud megnyitni. Számtalan tanulási lehetőséget nyújt, kitárul a gyermekek számára a világ. Erről a korábbi generációk még csak nem is álmodhattak. Azonban eközben a tudatos nevelés és a biztonsági megoldások elsajátítása elengedhetetlen a család digitális életében.
Vélemények
 
  1. 3

    A FortiOS kapcsán egy biztonsági résre derült fény.

  2. 3

    A Drupalhoz tartozó egyik modul egy biztonsági frissítést kapott.

  3. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
A fertőzést is visszafordítja

A G DATA vírusirtója mostantól egy saját fejlesztésű gráfadatbázis segítségével is feldolgozza, hogy a kártevők hogyan viselkednek a számítógépeken, és képes visszafordítani a kártékony változtatásokat.

​A koronavírussal kapcsolatos félelmeket használják számítógépes kártevők terjesztésére

A G DATA arra figyelmeztet, hogy a kiberbűnözők a koronavírus kapcsán kialakult helyzetet kihasználva terjesztenek számítógépes kártevőket.

hirdetés
Közösség
1