CPU-mizéria: érkezik az Ubuntu frissítése is

Az Ubuntu fejlesztői bejelentették, hogy január 9-én teszik elérhetővé a processzorhibák kockázatainak csökkentésére szolgáló frissítéseiket.
 

A múlt héten napvilágra került processzorhibák sok fejlesztő számára adtak munkát az elmúlt hónapokban. Most pedig még ennél is több üzemeltetőnek és felhasználónak kell lépéseket tenni annak érdekében, hogy a rendszerek nagyobb biztonságba kerülhessenek. Nem jelentenek kivételt ez alól a Windows, a macOS és a Linux felhasználói sem. A frissítések folyamatosan érkeznek nemcsak az operációs rendszerekhez, hanem egyes szoftverekhez (különösen a webböngészőkhöz) is.
 
Az egyik legnépszerűbb Linux disztribúció, az Ubuntu fejlesztői sem tétlenkednek, és a teljes Linux közösség hathatós közreműködésével elkészítették a Meltdown, valamint a Spectre nevű sebezhetőségek ellenszerét. Ennek köszönhetően január 9-től el lehet kezdeni az Ubuntu alapú rendszerek frissítését.
 
Arról egyelőre nem nyilatkoztak a fejlesztők, hogy a hibajavítások milyen mértékben befolyásolják a teljesítményt. Ez azért kritikus kérdés, mert a múlt héten több esetben felmerült, hogy a CPU-hibák orvoslását szoftveres úton csak olyan módon lehet kivitelezni, hogy az bizonyos esetekben jelentősebb mértékben befolyásolhatja a rendszerek teljesítményét. Azóta viszont többen is úgy nyilatkoztak, hogy idővel ezek a frissítések még sokat finomodhatnak, és ezáltal a teljesítményre gyakorolt hatásuk is egyre kisebbé válik. Az Ubuntu csapata hangsúlyozta, hogy a frissítések készítésekor különös hangsúlyt helyezett arra, hogy az Amazon, Google és Azure környezetekben üzemeltetett rendszerek is a lehető legoptimálisabban tudjanak működni.
 
Az Ubuntu fejlesztői közölték, hogy az áprilisban elérhetővé váló 18.04 LTS verzió már a 4.15-ös kernelre fog épülni, és a KPTI patchkészletet teljes mértékben integráltan tartalmazza majd. 
Vélemények
 
  1. 3

    Az RSA Authentication Manager több olyan hibát tartalmaz, amelyek XSS-alapú támadásokat tehetnek lehetővé.

  2. 3

    Az Apache HTTPD biztonsági hibája szolgáltatásmegtagadási támadásokat segíthet elő.

  3. 1

    A Zexlex trójainak egy célja van: szabad bejárást biztosítani a támadók számára a fertőzött számítógépekbe.

Partnerhírek
Kézzel írták a járatinformációkat - zsarolóvírus miatt

​Zsarolóvírusos támadás miatt a bristoli repülőtér utastájékoztató információs táblái nem működtek, helyette kézzel írott információs táblákon tájékoztatták az utasokat.

Egyszerűen feltörhető a gyenge jelszóval védett wifi hálózat

Relatíve egyszerűen feltörhető a wifi hálózatok jelszava, ezért a következő szabvány érkezéséig azt javasoljuk, mindenki hosszabb és bonyolultabb jelszóval védje helyi hálózatát.

hirdetés
Közösség
1