Búcsút int az FTP-nek a Firefox

​A Mozilla azt a tájékoztatást adta, hogy fokozatosan kivezeti az FTP-támogatást a Firefox webböngészőjéből.
 

Az FTP protokoll több évtizede teljesít szolgálatot. Az idők során azonban sok kritika érte biztonsági szempontból annak ellenére, hogy a fejlesztők próbáltak ezen segíteni. Elég, ha csak az FTPS-re vagy az SFTP-re (SSH File Transfer Protocol) gondolunk. Nagyon sok esetben azonban ezek a védelmi kiterjesztések nem kerültek fel a szerverekre, vagy azokat nem konfigurálták az üzemeltetők. Így aztán mind a mai napig rengeteg "hagyományos" FTP kiszolgálóval és szolgáltatással lehet találkozni. Ezt azonban a webböngészők fejlesztői egyre nehezebben tolerálják, oly annyira, hogy hosszabb távon nem is kívánnak foglalkozni a fájlletöltésre kiélezett protokollal. Ehelyett a HTTPS-alapú letöltési technikákra való áttérésre buzdítanak.

A Google már korábban jelezte, hogy a Chrome 80-as verziójától kezdődően elkezdi kivezetni az FTP támogatását, és a 82-es kiadástól teljesen megszünteti a webböngészőjében történő FTP-zést. 

A Mozilla sem sokat habozott, ugyanis bejelentette, hogy a Firefox 77-es kiadásában alapértelmezésként nem lesz engedélyezett az FTP. (Valószínűleg a 78 ESR kiadásban még megmarad az alapértelmezett FTP-támogatás). Aztán 2021 elején a Firefox is végleg elköszön az FTP-től.

A Mozilla hangsúlyozta, hogy ezzel nyilván nem szűnik meg az FTP-zés lehetősége, de ahhoz már egyéb, külső alkalmazásokra lesz szükség. 
Vélemények
 
  1. 3

    A Symfony esetében két biztonsági rés befoltozása vált szükségessé.

  2. 4

    A Google fejlesztői nyolc sebezhetőséget szüntettek meg a Chrome böngészőben.

  3. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
Bizalmas katonai adatok leselejtezett számítógépen

A G DATA szakértői többek között egy föld-levegő rakétarendszer felhasználói kézikönyvét is megtalálták a német hadsereg által leselejtezett notebookon, melyet az eBay-en vásároltak meg.

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

Az ország összes iskolájában múlt hétfőn digitális oktatás kezdődött. Ez azt jelenti, hogy a gyerekeknek és a tanároknak sok esetben kapkodva, pár óra alatt kell megismerkedniük rengeteg platformmal, letölteni mindeddig ismeretlen programokat, felkészülten állniuk a virtuális világ kihívásai elé.

hirdetés
Közösség
1