Búcsú a Windows 7-től

2020 első hibajavító keddjén megkapta utolsó biztonsági frissítéseit a Windows 7. Ettől kezdve már csak akkor jut javításokhoz a sokat látott operációs rendszer, ha valaki fizet érte a Microsoftnak.
 

A Microsoft az előzetes terveinek megfelelően január 14-én nyugdíjazta a Windows 7-et. Ettől azonban a 2009. október 22-én megjelent operációs rendszer még nem kerül az örök vadászmezőkre, de egyre több biztonsági kockázatot fog jelenteni a használata. Ennek oka, hogy mostantól nem kap újabb biztonsági frissítéseket, legalábbis díjmentesen. Ez pedig azért komoly probléma, mert a legfrissebb statisztikák szerint a világszerte működő Windows-példányok 30 százalékát a 7-es verzió teszi ki. A Statcounter adatai alapján hazánkban decemberre a Windows 7 részesedése 27 százalékig csökkent. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy amikor 2014-ben a Windows XP támogatása ért véget, akkor az XP is körülbelül 30 százalékos részaránnyal rendelkezett. (A Kaspersky Lab felmérése szerint az üzleti szférában rosszabb a helyzet, mivel ott még mindig megközelítőleg 50 százalékos a Windows 7 részesedése.)

Rui Lopes, a Panda Security egyik vezető szakembere szerint a hackerek minden bizonnyal ki fogják használni a Windows 7 egyre sebezhetőbbé válását, és célzott kártékony programokkal fognak operálni. Az sem elképzelhetetlen, hogy egy-egy be nem foltozott sérülékenységet tömegesen használnak majd ki a saját céljaik elérése érdekében. A szakértő szerint ugyanakkor azt is szem előtt kell tartani, hogy a Windows 7 használata nem csupán az azt futtató számítógépekre jelent mind fokozottabb veszélyt, hanem azon hálózatokra is, amelyekben a támogatását vesztett operációs rendszer működik. Emellett pedig a megfelelőségi (compliance) követelmények teljesítését is egyre problémásabbá teszi a szervezetek számára.

Még nincs vége

A vállalati felhasználók számára a Microsoft hagyott egy kiskaput, amivel a migráció egy ideig elodázható. Ez pedig nem más, mint a Windows 7 Extended Security Updates (ESU), amelyen keresztül 2023 januárjáig még biztosítottak lesznek a Windows 7-hez a biztonsági hibajavítások. Azonban ezért a kibővített támogatásért már alaposan zsebbe kell nyúlni, ráadásul minden egyes évben emelkedő díjakkal kell számolni.
 
Az ESU támogatás az EA (Enterprise Agreement) és EAS (Enterprise Agreement Subscription) licencelést választó ügyfelek számára az első évben ingyenes lesz, amennyiben rendelkeznek aktív Windows 10 Enterprise E5 vagy Microsoft 365 E5 licencekkel. Egyébként a Windows E3 esetében 25, 50 és 100 dollárba fog kerülni, míg a Windows Pro-nál 50, 100 és 200 dollár lesz a támogatás díja az első, második és harmadik évben. 

Mindezek mellett már egyes piaci szereplők is rárepültek a kínálkozó lehetőségre. Például az ACROS Security jelezte, hogy a 0patch szolgáltatásának keretében továbbra is biztosítani fogja a Windows 7-hez az úgynevezett mikropatch-eket, amikkel a különféle sebezhetőségek befoltozhatók lesznek. Azonban ez a szolgáltatás sem ingyenes. 

Persze az is előfordulhat, hogy a Microsoft egyes kritikus biztonsági résekre a jövőben is kiad majd ingyenesen letölthető patch-eket, mint ahogy ezt tette néhányszor a Windows XP esetében is. 

További nagy kérdés, hogy a különböző szoftvergyártók meddig fogják biztosítani a Windows 7 támogatását. Attól nem kell tartani, hogy a szoftverek egyik napról a másikra tömegesen elvesztik a Windows 7 kompatibilitásukat. A Google például arról tájékoztatott, hogy a Chrome böngésző még legalább további 18 hónapon keresztül használható marad Windows 7 alatt. Ettől persze még nem célszerű halogatni a Windows 10-re, vagy akár egyéb operációs rendszerekre történő - technikai és anyagi lehetőségek szerinti - átállást. 

És a többiek

A Microsoft a Windows 7 mellett január 14-én a következő termékeinek támogatását szüntette meg:
 • Windows Server 2008 és 2008 R2
 • Exchange Server 2010

2020. október 23-án pedig a következő szoftvereknek int majd búcsút:
 • Office 2010 kliens
 • SharePoint Server 2010
 • Project Server 2010
 • Windows Beágyazott Standard 7
Vélemények
 
 1. 4

  Az Apple Safari legújabb verziója négy biztonsági rést segít befoltozni.

 2. 4

  Az Apple iOS és az iPadOS 14-es kiadása biztonsági hibajavításokkal is szolgál.

 3. 2

  ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség