Brutálisan nő a lopott adatok mennyisége

​Tavaly 284 százalékkal több adathoz történt jogosulatlan hozzáférés, mint a megelőző évben.
 

A Risk Based Security szakemberei egy érdekes kimutatást készítettek, amelyben azt vizsgálták, hogy tavaly mennyi adathoz fértek hozzá illetéktelenek. A felmérés csak a nyilvánosságra került adatbiztonsági incidensek figyelembevételével készült, így azt még megbecsülni is nehéz, hogy valójában mennyi adatbiztonsági probléma üthette fel a fejét.
 
A felmérés szerint 2019-ben összesen 15,1 milliárd adatrekord keveredett adatbiztonsági incidensbe. Ez 284 százalékkos emelkedésnek felel meg 2017-hez képest. Érdekesség, hogy ez a roppant módon aggasztó tendencia nem jelentkezett a nyilvánosságra hozott incidensek számában, mivel az mindössze egy százalékkal nőtt. A biztonsági cég tavaly összesen 7098 adatbiztonsági eseményről szerzett tudomást.
 
Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy a 15,1 milliárd rekordból 13,5 milliárd weben keresztül vált kiszolgáltatottá. A legtöbbször nem megfelelően konfigurált adatbázisok járultak hozzá támadásokhoz.
 
A kutatók megjegyezték, hogy ezekből az igencsak aggasztó adatokból nem derül ki, hogy pontosan hány személy vált adattolvajok áldozatává. Nyilván egy adatlopás esetén egy felhasználóhoz sok rekord tartozhat, és azt is számításba kell venni, hogy a jogosulatlan adathozzáférések még nem feltétlenül jelentenek tényleges adatszivárgást.
 
Honnan lopják az adatokat?
 
Tavaly a legjelentősebb adatbiztonsági események az informatikai szektort sújtották. Különösen rossz volt a helyzet a szoftverfejlesztő cégek, valamint az adatfeldolgozással foglalkozó és a hosting szolgáltatásokat nyújtó vállalatok körében. Az informatikai szektort az egészségügy követte, míg a képzeletbeli toplista harmadik fokára a pénzügyi és biztosítási szektor került.
Vélemények
 
  1. 4

    A Google Chrome webböngésző jelentős mennyiségű biztonsági hibajavítással gyarapodott.

  2. 4

    A Mozilla Firefox legújabb verziója biztonsági hibákat is javít.

  3. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

Bizalmas katonai adatok leselejtezett számítógépen

A G DATA szakértői többek között egy föld-levegő rakétarendszer felhasználói kézikönyvét is megtalálták a német hadsereg által leselejtezett notebookon, melyet az eBay-en vásároltak meg.

hirdetés
Közösség
1