Brutális támadást hárított el a Google

​A Google minden idők legjelentősebb elosztott szolgáltatásmegtagadási támadásáról számolt be.
 

Az elosztott szolgáltatásmegtagadási támadások nagysága folyamatosan növekszik, ahogy a kiberbűnözők mind több erőforrásra tesznek szert, és mind izmosabb botneteket építenek ki. Idén nyáron már volt egy olyan DDoS-támadás, amely rekordokat döntögetett. Erről akkor a Cloudflare számolt be, és jelezte, hogy az elhárított incidens 26 millió RPS (requests per second) értéket ért el, vagyis az érintett szolgáltatást másodpercenként 26 millió (HTTPS-alapú) lekérdezéssel bombázták az elkövetők. Ez egy nagyon komoly értéknek számított, de ezt többszörösen felülmúlta a Google által jelzett támadás. 

A vállalat szerint az egyik - meg nem nevezett - Cloud Armor ügyfelet ért kiberbiztonsági incidens június 1-jén. A kiszemelt szolgáltatás elleni támadás 8 perc alatt elérte a 100 ezer RPS értéket. Ekkor a védelmi rendszer riasztást küldött az üzemeltetőknek, majd két perccel később  rekordot döntött a támadás intenzitása. Ezen két perc alatt ugyanis a HTTPS-alapú lekérdezések száma elérte a 46 millió RPS értéket. 

Szerencsére a támadás viszonylag hamar lecsengett, a legintenzívebb szakasza pár percig tartott, míg az egész támadás 69 percet követően véget is ért. 

Az izgalmakkal teli valamivel több mint egy óra alatt a Google mérnökei sikeresen életben tartották a célkeresztbe került szolgáltatást, azaz az elkövetők nem tudták elérni céljukat, és nem voltak képesek térdre kényszeríteni a kiszemelt rendszert. Ennek ellenére az akciójuk rávilágított arra, hogy a kiberbűnözők kezében mekkora erőforrások lapulnak. A Google mindezt úgy próbálta érzékeltetni, hogy a szóban forgó támadás olyan intenzitású volt, mintha a Wikipedia globális, egy napos adatforgalmát 10 percbe sűrítették volna bele. 

Az eddigi vizsgálatok szerint a támadás mögött nagy valószínűséggel a Meris botnet állt, amely már korábban is bizonyította, hogy jelentős mértékű, elosztott szolgáltatásmegtagadásokat képes támogatni. A mostani akciót az elkövetők 5256 IP-címről indították összesen 132 országból. Mindez pedig a Meris globális kiterjedtségét is jól példázza. 
 
 1. 3

  A GitLab újabb biztonsági hibákról számolt be.

 2. 4

  Jelentős biztonsági frissítés érkezett az Autodesk AutoCAD szoftverekhez.

 3. 4

  Az ASUS kritikus sebezhetőségeket szüntetett meg egyes routerei kapcsán.

 4. 4

  Jelentős biztonsági frissítést kapott az Edge webböngésző.

 5. 4

  A Mozilla Firefox legújabb kiadásának telepítésével 16 biztonsági hiba orvosolható.

 6. 4

  A Google több tucat hibajavítást adott ki a Pixel készülékekhez.

 7. 4

  A Fortinet fontos biztonsági frissítést adott ki a FortiOS-hez.

 8. 4

  A VLC Media Player egy veszélyes sebezhetőséget tartalmaz.

 9. 4

  Az Adobe Photoshop kapcsán egy súlyos sebezhetőség megszüntetésére nyílt lehetőség.

 10. 4

  Az Adobe az e-kereskedelmi alkalmazásaihoz biztonsági frissítéseket készített.

Partnerhírek
​A kiberbűnözők piszkos játéka

A Foci EB és a 2024-es párizsi olimpiai játékok közeledtével az ESET biztonsági szakértői mutatnak 9+1 olyan esetet, amelyekben a kibertámadások áldozatai a sport szerelmesei voltak.

Sok internetező lesz kibertámadás áldozata

​Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak.

hirdetés
Közösség