Boeing-incidens: elfogyott a zsarolók türelme

​A LockBit zsarolóbanda nyilvánosságra hozta a Boeingtól korábban ellopott bizalmas adatokat, fájlokat.
 

A LockBit kiberbanda az egyik legismertebb és egyben legtöbb kárt okozó csoport, amely úgynevezett RaaS (Ransomware-as-a-Service) szolgáltatást nyújt alvilági körökben. Vagyis a károkozásokhoz szükséges szoftvereket, erőforrásokat, támogatást szolgáltatásként biztosítja más csalók számára. Az Egyesült Államok kormánya szerint a banda 2020 óta legalább 91 millió dollárt keresett a zsarolásokra épülő tevékenységével. Az áldozatainak listáján szerepel egyebek mellett a Continental, a UK Royal Mail és Oakland városának informatikai rendszere is. Az egyik legutóbbi áldozata pedig nem más, mint a Boeing.
 
A repülőgépgyártó már hivatalosan is elismerte, hogy nemrég egy kibertámadás áldozatává vált, ami adatszivárgással járt. Ugyanakkor a vállalat további részleteket nem árult el, ezért leginkább a LockBit banda ténykedéséből lehet következtetni néhány részletre.
 
A kiberbanda először október 27-én tette közzé az egyik alvilági oldalán, hogy sikeres támadást hajtott végre a Boeing egyik rendszere ellen, amelyből adatokat szivárogtatott ki. A csalók azt állították, hogy összesen 43 GB-nyi fájlra sikerült szert tenniük. A támadást követően minden bizonnyal megkezdődött a zsarolás, de a Boeing nem volt hajlandó teljesíteni a követeléseket. Ezért a LockBit először egy 4GB-os adatállományt hozott nyilvánosságra, amolyan nyomásgyakorlásként, de ez sem hatotta meg a nagyvállalatot. A LockBit által adott határidő november 2-én lejárt, majd november 10-én végleg elfogyott a zsarolók türelme, és minden náluk lévő adatot elérhetővé tettek.
 
A történtekkel kapcsolatban a Boeing egyelőre további nyilatkozatot nem adott ki.
Vélemények
 
  1. 3

    A Drupal egyik modulja kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

  2. 3

    Az Apache Struts egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

Partnerhírek
Minden, amit tudniuk kell, mielőtt használni kezdjük a ChatGPT-t.

Mielőtt megpróbáljuk kihasználni az innovatív AI eszközök előnyeit, meg kell tanulnunk biztonságosan, adataink veszélyeztetése nélkül igénybe venni azokat.

Elég okosak vagyunk egy okosotthonhoz?

Íme az ESET szakértőinek tanácsai arról, hogy hogyan használjuk otthonunkban az okoseszközöket.

hirdetés
Közösség