Biztonsági tippek nyaralóknak

​Nyaralás során az informatikai és mobil eszközök fokozott veszélynek vannak kitéve. A kockázatok azonban némi odafigyeléssel csökkenthetők.
 

A Sophos biztonsági kutatói összegyűjtöttek néhány olyan kockázati tényezőt, amelyeket mindenképpen célszerű mérlegelni a nyaralás előtt és alatt. A következő tanácsok megfogadásával sok kellemetlenséget lehet megelőzni.
 
Érdemes biztonsági másolatot készíteni indulás előtt?

Igen. Utazás közben nagyobb a valószínűsége annak, hogy az elektronikus eszközök elvesznek vagy megsérülnek (vagy akár ellopják őket). Az okostelefonon vagy laptopon tárolt adatokról a biztonsági másolat készítése biztosítja, hogy szükség esetén a digitális értékek helyreállíthatók legyenek.
 
Titkosítsam a laptopomat és a mobiltelefonomat?

Igen. Bár a legtöbb okostelefon már gyárilag alkalmaz titkosítást, de ezek igazán csak akkor hatékonyak, ha a készülékek képernyőzárja aktív, és azt megfelelő erősségű hitelesítő adatok (jelkódok, feloldó minták) védik. Mindig használjon nehezen megfejthető feloldó kódokat.
 
Lehetséges utazás közben nyilvános Wi-Fi-t használni?

Érdemes kerülni a nyilvános WiFi hálózatok használatát, különösen akkor, ha érzékeny adatokat is megadunk az interneten. Azonban, ha nem tudjuk elkerülni a nyilvános WiFi-t, akkor érdemes néhány védelmi intézkedést megtenni. Ezek részeként sokat segítenek a kockázatok csökkentésében a VPN-szolgáltatások, valamint a titkosítással ellátott weboldalak (a legtöbb már ilyen) látogatása.
 
Lehet használni a nyilvános számítógépeket a repülőtereken vagy a szállodákban?

Amikor csak lehetséges, ne használjon ilyen eszközöket. Ha nincs más választás, akkor pedig korlátozza minimálisra az online tevékenységeit. Például amikor a repülőtéren kinyomtatja a beszállókártyáját, ne ellenőrizze egyidejűleg a Facebook-fiókját. Lehetőleg ilyenkor csak olyan oldalakat használjon, ahol nem kell bejelentkeznie, és nem kell megosztania az adatait.
 
Hogyan védekezhetek a hotelszobákban esetlegesen elhelyezett rejtett kamerák ellen?

A szállodai szobákban vagy kiadó lakásokban elhelyezett rejtett kamerákkal kapcsolatos incidensek viszonylag ritkák, de ha először lép be egy szálláshelyre, érdemes óvatosnak lenni. Az ilyen kamerák egyre kisebbek, és nem mindig vehetők könnyen észre. Figyelje a furcsán elhelyezett órákat, a dupla füstérzékelőket vagy más elektronikus kütyüket a szállodai szobában, amelyeket oda szereltek fel, ahol nincs is rájuk szükség.
 
Mi a teendő akkor, ha magammal szeretném vinni a munkahelyi laptopomat?

Először is kérdezze meg a munkáltatóját erről a lehetőségről. Ha beleegyezik, útmutatást is kell adnia arról, hogyan használhatja biztonságosan a számítógépet és az egyéb informatikai eszközöket külföldön.
 
Kell félnem, hogy egy másik ország határának átlépésekor ellenőrzik az elektronikus eszközeimet?

Számos olyan országban, ahol határellenőrzést végeznek (pl. az USA-ban vagy Ausztráliában), a belépés feltétele, hogy az okostelefon vagy a laptop képernyőjét az illetékes hatóságok kérésére feloldják. Szélsőséges esetekben akár másolatot is készíthetnek a készülékeken tárolt adatokról. Ez jelentős időt vehet igénybe, és akár több órás késedelmet is okozhat az utazás során. Indulás előtt érdemes tájékozódni a meglátogatni kívánt ország határátlépési követelményeiről. Nyaralásra ne vigyen magával több eszközt és adatot, mint amennyire ténylegesen szüksége van.
Vélemények
 
  1. 4

    Súlyos sebezhetőségek kerültek napvilágra az Exim kapcsán.

  2. 4

    A Mozilla kilenc biztonsági rést foltozott be a Firefox webböngészőn.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

 
Partnerhírek
​Céges és magánadatok ostrom alatt

Az adathalászat majdnem olyan régi, mint maga az internet, így talán azt gondoljuk, hogy már mindent tudunk róla, felismerjük az üzenet tárgysorából, a megszólításból vagy a levél megfogalmazásából.

Nyaralás: mutatjuk, hogyan előzze meg a csalásokat

A megtévesztő ingyenes utazásoktól kezdve a fiktív bérelhető lakásokig számos átverés terjed az interneten.

hirdetés
Közösség