Biztonsági mentésnek álcázott veszedelem

A Cryptomix zsaroló program az általa tönkretett állományokat olyan színben tünteti fel, mintha azok biztonsági mentések lennének. Ez azonban koránt sincs így.
 
hirdetés
A zsaroló vírusok továbbra is erőteljesen ostromolják a számítógépeket. Egyelőre nem látszik különösebben nagy megtorpanás ezen a téren, noha a kriptobányászatra kiélezett kártékony programok folyamatosan próbálják átvenni az uralmat. Mindkét típusú károkozás jelentős pénzzel kecsegtet a csalók számára. Persze a kriptopénz illegális bányászata azért annyival kevesebb kockázatot hordoz, hogy nem kell számolni helyreállíthatatlan károkkal.
 
Fejlődik a Cryptomix
 
A már korábbról ismert Cryptomix zsaroló program egy újabb variáns formájában ütötte fel a fejét. A MalwareHunterTeam által elemzett károkozó alapjaiban véve nem különbözik az elődjeitől. Ennek megfelelően továbbra is felhasználói fájlok titkosításával okoz károkat, majd megzsarolja a felhasználót.
 
Az új zsaroló program egyik legszembetűnőbb jellegzetessége, hogy az általa titkosított, ilyen módon használhatatlanná tett állományok nevét .BACKUP kiterjesztéssel egészíti ki. Ezzel azt a látszatot kelti, hogy biztonsági mentésekről van szó, holott kompromittált fájlok jönnek létre. Ezek pedig az eddigi vizsgálatok alapján csak a vírusterjesztőknél lévő dekódoló eszközök és kulcsok birtokában fejthetők vissza. A csalók pedig pont ezekért követelnek váltságdíjat. Csakhogy ez esetben sem garantál, hogy a fizetés után megérkeznek a dekódoláshoz használható információk, illetve eszközök. Az azért elmondható, hogy a biztonsági kutatók birtokába került Cryptomix dekódoló eszköz alkalmas a fájlok dekódolására, de a számítógépenként más-más titkosító kulcs nélkül ez is hasznavehetetlen.
 
A MalwareHunterTeam szakértői néhány jó tanáccsal szolgáltak a károk megelőzése érdekében:
 • Rendszeresen készítsen biztonsági mentést!
 • Használjon naprakész, korszerű vírusvédelmet!
 • Ne nyissa meg az ismeretlenektől származó, gyanús csatolmányokat, illetve ne kattintson óvatlanul e-mailekben szereplő linkekre!
 • Az elektronikus levelek biztonsági vizsgálatára különös hangsúlyt helyezzen!
 • Rendszeresen frissítse az operációs rendszert, illetve az alkalmazásokat!
Vélemények
 
 1. 3

  A Tenable SecurityCenter két sérülékenység miatt szorul frissítésre.

 2. 3

  A PostgreSQL fejlesztői egy biztonsági rést foltoztak be.

 3. 3

  A Juniper Junos egy hálózatkezelési hiba miatt eshet támadások áldozatává.

 
Partnerhírek
Beszállítótól kerülhettek volna ki a Tesla, Fiat, VW adatai

​Egy nagy szervezet adataihoz legkönnyebb partnerei kevésbé védett kapuin keresztül bejutni. Ez a tény nemrég egy sor autógyártó számára vált majdnem igazi rémálommá.

6 tipp a biztonságos nyaraláshoz

​Legyen az a Balaton vagy a horvát tengerpart, a legtöbben a nyaralásra is magukkal viszik az okostelefonjukat és akár a notebookjukat.

hirdetés
Közösség
1