Biztonsági kihívásokkal küzdenek az elektromos autók töltői

Az elektromos autókhoz kifejlesztett töltők is hordoznak adatbiztonsági kockázatokat.
 

Az elektromos autók egyre többször kerülnek a hírek élére. E járművek népszerűségnövekedésének köszönhetően néhány régióban a nyilvános és a magán töltőpontok szinte már teljesen megszokott jelenségnek számítanak. A Kaspersky Lab szakemberei ezúttal azt vizsgálták, hogy a távoli hozzáférést is biztosító töltők milyen információbiztonsági szintet képviselnek. Ez azért is fontos, mert például egy ilyen eszköz a meghackelése esetén túlterhelést okozhat az érintett hálózaton, és további károkat idézhet elő.
 
A biztonsági kutatók egy olyan sebezhetőségre akadtak, amelynek kihasználásával szabadon manipulálhatóvá válhatnak a töltő áramfelvételi és áramleadási paraméterei. Ehhez egy támadónak elég Wi-Fi-n keresztül hozzáférést szereznie ahhoz a hálózathoz, amelyhez a töltő csatlakoztatva van. A szakemberek minden felfedezett sebezhetőséget jelentettek a gyártóknak, amelyek mostanra már ki is javították a hibákat. 
 
"Az emberek sokszor megfeledkeznek arról, hogy egy célzott támadás esetén a kiberbűnözők mindig a legkevésbé nyilvánvaló elemeket próbálják meg feltörni, hogy észrevétlenek maradhassanak. Ezért nagyon fontos a sebezhetőségek keresése, és nemcsak az eddig még nem vizsgált technikai innovációkban, hanem a tartozékaikban is. Amint az a fentiekből is látható, a gyártóknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a hálózatba kapcsolt eszközökre. Ebben az esetben szerencsére pozitív reakcióval találkoztunk: az eszközök hibáit gyorsan kijavították" - mondta Dmitrij Sklyar, a Kaspersky Lab biztonsági kutatója.
 
A szakember arra buzdított mindenkit, hogy rendszeresen frissítse a netes (okos) eszközeit, és használjon erős – alapértelmezett gyáritól eltérő - jelszavakat a hozzáférésekhez.
Vélemények
 
  1. 3

    A CoreFTP FTP és SFTP Server egy közepes veszélyességű sebezhetőséget tartalmaz.

  2. 3

    A Drupal fejlesztői egy biztonsági hibajavítást adtak ki.

  3. 1

    A Fakeslic trójai a felhasználók megtévesztésével próbál felkerülni a kiszemelt számítógépekre.

 
Partnerhírek
​Kiberbűnözés a dark weben

A kiberbűnözés 3 billió (milliószor millió) dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik.

​Több millió autó(s) lehet veszélyben az okos riasztók miatt

Több millió autóba szerelték be olyan, mobiltelefonnal irányítható riasztókat, amelyek komoly biztonsági hibáik miatt nemhogy megvédik, de sokkal sérülékenyebbé teszik az autókat és az autósokat is.

hirdetés
Közösség
1