Biztonsági kihívásokkal küzdenek az elektromos autók töltői

Az elektromos autókhoz kifejlesztett töltők is hordoznak adatbiztonsági kockázatokat.
 

Az elektromos autók egyre többször kerülnek a hírek élére. E járművek népszerűségnövekedésének köszönhetően néhány régióban a nyilvános és a magán töltőpontok szinte már teljesen megszokott jelenségnek számítanak. A Kaspersky Lab szakemberei ezúttal azt vizsgálták, hogy a távoli hozzáférést is biztosító töltők milyen információbiztonsági szintet képviselnek. Ez azért is fontos, mert például egy ilyen eszköz a meghackelése esetén túlterhelést okozhat az érintett hálózaton, és további károkat idézhet elő.
 
A biztonsági kutatók egy olyan sebezhetőségre akadtak, amelynek kihasználásával szabadon manipulálhatóvá válhatnak a töltő áramfelvételi és áramleadási paraméterei. Ehhez egy támadónak elég Wi-Fi-n keresztül hozzáférést szereznie ahhoz a hálózathoz, amelyhez a töltő csatlakoztatva van. A szakemberek minden felfedezett sebezhetőséget jelentettek a gyártóknak, amelyek mostanra már ki is javították a hibákat. 
 
"Az emberek sokszor megfeledkeznek arról, hogy egy célzott támadás esetén a kiberbűnözők mindig a legkevésbé nyilvánvaló elemeket próbálják meg feltörni, hogy észrevétlenek maradhassanak. Ezért nagyon fontos a sebezhetőségek keresése, és nemcsak az eddig még nem vizsgált technikai innovációkban, hanem a tartozékaikban is. Amint az a fentiekből is látható, a gyártóknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a hálózatba kapcsolt eszközökre. Ebben az esetben szerencsére pozitív reakcióval találkoztunk: az eszközök hibáit gyorsan kijavították" - mondta Dmitrij Sklyar, a Kaspersky Lab biztonsági kutatója.
 
A szakember arra buzdított mindenkit, hogy rendszeresen frissítse a netes (okos) eszközeit, és használjon erős – alapértelmezett gyáritól eltérő - jelszavakat a hozzáférésekhez.
Vélemények
 
  1. 4

    A Python, illetve a széles körben használt NumPy modul kapcsán egy biztonsági hiba került napvilágra.

  2. 4

    A Drupal fejlesztői két veszélyes biztonsági rést foltoztak be.

  3. 1

    A Windtail trójai a Mac-gépekre jelent veszélyt, mivel azokon egy hátsó kaput létesít, ami további károkozásokhoz járulhat hozzá.

 
Partnerhírek
Office 365 pár száz forintért?

Ugyan jól hangzik, hogy egy életre szóló előfizetést kaphatunk a Microsoft népszerű irodai programcsomagjához csupán háromszáz forintért, de átverésről van szó, amelynek végén akár személyes adataink is veszélybe kerülhetnek.

​Amikor a rendőrséget támadja a zsarolóvírus

Amikor bűnözők áldozatává válunk, olyankor a rendőrséghez fordulunk segítségért. De kihez fordul a rendőrség, amikor mondjuk egy zsarolóvírus bénítja meg a rendszereit?

hirdetés
Közösség
1