Bicskanyitogató trükkel szedik áldozataikat a netes csalók

​A netes csalók legújabb akciója nagyon alattomosra sikerült. Miközben ellopják az áldozataik adatait, azzal hitegetik őket, hogy adatszivárgás miatt kártérítést igényelhetnek.
 

A Kaspersky biztonsági cég szakemberei egy új módszert lepleztek le, amellyel a csalók az adatvédelemmel kapcsolatos bosszúságokat igyekeznek kiaknázni. Olyan weboldalakat hoztak létre, amely azt állítják, hogy az USA Kereskedelmi Bizottsága által létrehozott egyik adatvédelmi kezdeményezéshez kapcsolódnak. Ennek a kezdeményezésnek a célja, hogy kártérítést nyújtson azoknak, akik személyes adatok kiszivárgásában voltak érintettek, azaz kiberbűnözők áldozatává váltak.
 
Az érdeklődők számára a weboldal felajánlja a lehetőséget, hogy mindenki ellenőrizhesse, hogy kiszivárogtak-e az adatai. Ehhez az érintettnek meg kell adnia a vezetéknevét, a keresztnevét, a telefonszámát és a közösségi média fiókjait. Miután ez megtörténik, egy figyelmeztetés jelenik meg arról, hogy a felhasználó adatai kiszivárogtak (ezek az adatok lehetnek fotók, videók és egyéb személyes adatok), ami a csalók állítása szerint több ezer dollár összegű kártérítésre jogosítja az illetőt. Az elkövetők azonban nemcsak arra kérik a felhasználót, hogy írja be bankkártyája adatait az összeg „kézhezvételéhez”, hanem még az érintettnek a társadalombiztosítási számát is meg kell adnia, ami különösen az USA-ban igencsak kapós adatnak számít.
 
Akár helyes társadalombiztosítási számot ad meg a felhasználó, akár nincs is neki, a weboldal minden esetben hibát jelez, és felajánlja egy ideiglenes azonosító megvásárlásának lehetőségét 9 dollárért. Amennyiben az áldozat elfogadja ezt, akkor átirányítják őt egy orosz vagy angol nyelvű fizetési űrlapra, amelyen a vételár a nyelvnek megfelelően rubelben vagy dollárban van feltüntetve. Az űrlap nyelve a potenciális áldozat IP-címétől függ.
 

"A csalók valószínűleg orosz anyanyelvűek, legalábbis erre enged következtetni az a tény, hogy a befizetést leginkább rubelben kérik. Az ajánlatokban szereplő csalik különbözőek: ajándékok, felmérések, titkos nyugdíj-megtakarítások vagy akár részidős munka taxis diszpécserként. A lényeg azonban mindig ugyanaz: egy szaftos, könnyű pénzhez jutást ígérő ajánlat, amelyet egy olcsó szolgáltatás megvásárlásának ajánlata követ, ami lehet jutalék, foglaló vagy akár egy ideiglenes társadalombiztosítási szám is. A legújabb módszer azonban egy igencsak aktuális problémára épül: a csalók az adatok kiszivárgásáért kínálnak kártérítést"

- fejtette ki Tatjana Szidorina, a Kaspersky biztonsági szakértője.
 
Fontos, hogy ne bízzon meg a pénzfizetést ígérő ajánlatokban. Keressen rá az adott szervezetre, hogy tényleg létezik-e, és ha igen, akkor vizsgálja meg alaposan a weboldalát. Figyeljen a nyelvhelyességre: egy jó hírű szervezet nem tesz közzé helyesírási hibákkal teli szöveget. Emellett sokat segíthetnek azok a védelmi megoldások, amelyek az adathalászat ellen is képesek fellépni. Végül nem szabad megfeledkezni arról a mondásról, hogy ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az általában nem is az.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Oracle VirtualBoxhoz hét biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

  2. 4

    Az Adobe kritikus veszélyességű hibákat javított az Adobe Illustrator szoftverében.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel az ESET kutatói

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll.

​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

hirdetés
Közösség