Bemutatkozott a magyar titkosítási szakértők alkotása

​Az i4p bemutatta a Trident HSM hardverbiztonsági modulját, amely többszereplős kriptográfiai megoldást is alkalmaz a biztonság növelésére.
 
hirdetés

Az új technológia célja, hogy a kormányzati szervek, a vállalatok, valamint az ipar és a pénzügyi szektor képviselői is nagyobb biztonságban tudhassák az adataikat, illetve az erőforrásaikat. A technológiát a magyar tulajdonú i4p vállalat fejlesztette ki, és alkalmazta azt egy új, hardverbiztonsági modulban.
 
Hardveres biztonság
 
Miközben robbanásszerűen nő a vállalatoknál létrehozott, tárolt és kezelt adatok mennyisége, és olyan szigorú előírásoknak kell megfelelniük mint az egy éve életbe lépett GDPR vagy a közelgő e-Privacy, érthető módon egyre nagyobb biztonságot szeretnének garantálni adataik és erőforrásaik számára. Ennek következtében a hardverbiztonsági modulok (hardware security module - HSM) iránt is nő a kereslet, hiszen a segítségükkel nagyobb biztonsággal kezelhetők a digitális kulcsok, és erősebb hitelesítés valósítható meg.
 
Az elemzők szerint a HSM megoldások piaca stabil növekedés elé néz, értéke 2022-re meghaladhatja az 1100 millió dollárt. Európában jelenleg a bankok, pénzintézetek, biztosítók és az államigazgatás számítanak a legjelentősebb célcsoportnak. Ugyanakkor az adatszivárgási esetek következtében az egészségügyi és kiskereskedelmi szektorban is emelkedik az erősebb biztonsági megoldásokat igénylő szervezetek száma.
 
Magyar fejlesztés
 
A magyar tulajdonú i4p fejlesztése, a Trident HSM azért is újdonságnak számít a HSM piacon, mivel többszereplős kriptográfiai megoldást alkalmaz. Ennek köszönhetően akár ellenérdekelt felek adattrezori tevékenységeit is képes bizonyítottan és biztonsággal bonyolítani. Képes a titkos kódok, kriptográfiai kulcsok osztott létrehozására, tárolására és törlésére, így önállóan egyetlen eszközön sem azonosíthatók a kulcsadatok.
 
A többszereplős számolástechnika évtizedek óta létező matematikai tudományág. A gyakorlatban, illetve az informatikai titkosításban sokáig nem alkalmazták széles körben, az utóbbi években azonban egyre többen fedezik fel a benne rejlő lehetőségeket. A Gartner is a feltörekvő technológiák közé sorolta a Hype Cycle for Privacy elemzésében.
 
A Trident HSM önálló HSM-ként is bevethető, de több eszköz használata esetén redundáns, skálázható, magas rendelkezésre állást biztosít, és egyszerűen integrálható a meglévő infrastruktúrákba. Testre szabható, és képes biztonságos belső környezetében az adminisztrátorok által feltöltött alkalmazások futtatására. Emellett többlépcsős hitelesítést is lehetővé tesz mind a helyi, mind a távoli felhasználók számára.
 
Az eszköz biztonságos működését a Common Criteria EAL 4+ tanúsítvány igazolja, amelyet az i4p Trident HSM-je a közelmúltban kapott meg.

Van erő a HSM-ben

A HSM modulok különféle területeken képesek biztonságosabbá tenni a szervezetek folyamatait a hitelesítéstől kezdve a PKI vagy az SSL kulcsok használatán, illetve a programkódok és dokumentumok aláírásán át az adatbázisok titkosításáig, illetve a fizetési folyamatok feldolgozásáig. A megoldás megfelel az eIDAS követelményeinek is, lehetővé téve a minősített bizalmi szolgáltatók (Qualified Trust Service Providers) számára, hogy távoli minősített aláírás- és bélyegzőszolgáltatásokat is kínálhassanak.
Vélemények
 
  1. 3

    A tcpdump kapcsán egy közepes veszélyességű biztonsági hiba látott napvilágot.

  2. 3

    Az F5 egy több termékét érintő sérülékenységről számolt be.

  3. 1

    A Fenkrib trójai nem közvetlenül okoz károkat a számítógépeken, hanem azon ártalmas programok révén, amelyeket letölt a PC-kre.

 
Partnerhírek
​Állandóan követhetők a Bluetooth eszközök

A Bluetooth kommunikációs protokoll egyik most felfedezett sérülékenysége miatt állandóan követni lehet egy eszközt.

​Vírusok ihlette művészeti kiállítás nyílt Rotterdamban

Ha az elkövetkező időszakban Hollandiában, közelebbről Rotterdamban jártok, akkor feltétlenül keressétek fel a nem túl szokványos művészeti kiállítást, ahol a legrégebbi vírusok ihlette művészeti alkotásokban gyönyörködhetünk.

hirdetés
Közösség
1