Bemutatkozott a magyar biztonsági projekt

​Az idén indult Biztonságkritikus nemzeti szolgáltatások és ipari infrastruktúrák védelme kiberbiztonsági, technológiai és szabályozási eszközökkel című projekt bemutatkozó rendezvényét tartották meg az ELTE lágymányosi kampuszán.
 

A projektben a kormányzati, a pénzügyi, az ipari és a szolgáltatási szektorok védelmét elősegítő informatikai alapú megoldások fejlesztése folyik. A résztvevő partnerek innovációt megalapozó interdiszciplináris kompetenciákat építettek a biztonság szerteágazó témakörében, a kutatásoknak pedig megalapozott motivációt, versenyképességet biztosít az egyetem ipari partneri köre. A projekt célja, hogy a kutatások mentén az eredményeket hasznosító szervezetek számát tovább növelje olyan fejlesztések révén, amelyek az ipari és az akadémiai oldal versenyképességét egyaránt fokozzák, és további fenntartható, stratégiai partnerségek kialakítását motiválják európai és hazai szinten egyaránt.
 
A workshopon a projekt 5 kutatócsoportja képviseltette magát előadásokkal, és mutatta be a kutatás első eredményeit:
 
A Kiberbiztonság kutatócsoport elméleti és gyakorlati eszköztárat fejleszt biztonsági eljárások és alkalmazások biztonságának validálására.
 
A Nemzetvédelmi téradat tudásközpont kutatócsoport a nemzeti téradatvagyon létrehozásához járul hozzá egy nagyfelbontású, multiszenzoros téradat-technológiai távérzékelési módszer- és tudástár kialakításával.
 
A projekt Biztonság és adatvédelem az anyagtechnológiai, ipar 4.0 és energetikai területeken kutatócsoportjában olyan módszerek kidolgozása folyik, amelyek a biztonságkritikus termelési és ellátási infrastruktúrák védelméhez szükségesek.
 
A Biztonságos pénzügyi rendszerek kutatócsoport elosztott, mesterséges intelligenciával támogatott számítási eljárások és validációs módszerek kidolgozását végzi pénzügyi (illetve hosszabb távon ipari) alkalmazásokhoz.
 
A kvantumtechnológia hatása a kiberbiztonságra kutatócsoport posztkvantum titkosítási eljárások fejlesztésével foglalkozik.
Vélemények
 
  1. 4

    Az Exim kapcsán egy közepes veszélyességű hibára derült fény.

  2. 3

    A TP-Link TL-WR940N típusú routerekben két biztonsági hiba javítására nyílt lehetőség.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
A foci-vb veszélyei a kibertérben

A FIFA labdarúgó-világbajnokságra a csalók is készülnek: hamis jegyek, lottóátverések és más veszélyek is leselkednek a kibertérben a szurkolókra.

​Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

Az iskolákból kerül ki a jövő generációja, akik többségében digitálisan kevésbé képzettek, tapasztaltak, ezért könnyebb célpontok.

hirdetés
Közösség