Befellegzett a legdurvább botnetnek

​Nagyon komoly sikerről számolt be az FBI, amikor közölte, hogy megbénult a dollármilliós károkat okozó Qakbot botnet.
 

A Qakbot (más néven Qbot vagy Pinkslipbot) trójai program 2008 óta ismert. Kezdetben banki adatok eltulajdonítására, illetve felhasználónevek, jelszavak, valamint bank- és hitelkártya adatok gyűjtésére használták az elkövetők, akik az évek során egyre inkább egyéb vírusok terjesztésére helyezték át a hangsúlyt. Oly annyira, hogy a fertőzött számítógépekből felépített botnetjük elnyerte egyebek mellett a hírhedt Conti, ProLock, Egregor, REvil, RansomExx zsaroló programok mögött meghúzódó kiberbandák tetszését is, amelyek sajnos alaposan ki is használták a Qakbot erőforrásait. Ezek az erőforrások pedig nagyon jelentősek voltak, amit mi sem igazol jobban, mint hogy napjainkban már legalább 700 ezer fertőzött számítógép csatlakozott a kártékony hálózathoz.
 
A Qakbot az évek során legalább 40 különféle zsarolóvírust terjesztett, és olyan támadásokhoz járult hozzá, amelyek többek között egészségügyi intézményeket, kormányzati ügynökségeket, pénzügyi szervezeteket, de még kritikus infrastruktúrákat is sújtottak. Egyes visszafogott becslések szerint a botnet által okozott károk nagysága összességében több százmillió dollárra rúg.
 
A fentiek figyelembevételével nem véletlen, hogy az FBI jelentős figyelmet szentelt a Qakbot felderítésére és felszámolására. Az erőfeszítések pedig nem voltak hiábavalók, ugyanis az elmúlt napokban sikerült átvenni az irányítást a botnet felett.

 
 
  1. 4

    Súlyos sebezhetőségek kerültek napvilágra az Exim kapcsán.

  2. 4

    A Mozilla kilenc biztonsági rést foltozott be a Firefox webböngészőn.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

 
Partnerhírek
​Céges és magánadatok ostrom alatt

Az adathalászat majdnem olyan régi, mint maga az internet, így talán azt gondoljuk, hogy már mindent tudunk róla, felismerjük az üzenet tárgysorából, a megszólításból vagy a levél megfogalmazásából.

Nyaralás: mutatjuk, hogyan előzze meg a csalásokat

A megtévesztő ingyenes utazásoktól kezdve a fiktív bérelhető lakásokig számos átverés terjed az interneten.

hirdetés
Közösség