Befellegzett a legdurvább botnetnek

​Nagyon komoly sikerről számolt be az FBI, amikor közölte, hogy megbénult a dollármilliós károkat okozó Qakbot botnet.
 

A Qakbot (más néven Qbot vagy Pinkslipbot) trójai program 2008 óta ismert. Kezdetben banki adatok eltulajdonítására, illetve felhasználónevek, jelszavak, valamint bank- és hitelkártya adatok gyűjtésére használták az elkövetők, akik az évek során egyre inkább egyéb vírusok terjesztésére helyezték át a hangsúlyt. Oly annyira, hogy a fertőzött számítógépekből felépített botnetjük elnyerte egyebek mellett a hírhedt Conti, ProLock, Egregor, REvil, RansomExx zsaroló programok mögött meghúzódó kiberbandák tetszését is, amelyek sajnos alaposan ki is használták a Qakbot erőforrásait. Ezek az erőforrások pedig nagyon jelentősek voltak, amit mi sem igazol jobban, mint hogy napjainkban már legalább 700 ezer fertőzött számítógép csatlakozott a kártékony hálózathoz.
 
A Qakbot az évek során legalább 40 különféle zsarolóvírust terjesztett, és olyan támadásokhoz járult hozzá, amelyek többek között egészségügyi intézményeket, kormányzati ügynökségeket, pénzügyi szervezeteket, de még kritikus infrastruktúrákat is sújtottak. Egyes visszafogott becslések szerint a botnet által okozott károk nagysága összességében több százmillió dollárra rúg.
 
A fentiek figyelembevételével nem véletlen, hogy az FBI jelentős figyelmet szentelt a Qakbot felderítésére és felszámolására. Az erőfeszítések pedig nem voltak hiábavalók, ugyanis az elmúlt napokban sikerült átvenni az irányítást a botnet felett.

 
  a
 
 1. 4

  Elérhetővé váltak a MySQL legújabb biztonsági frissítéseit.

 2. 4

  A Java frissítésével ezúttal hét biztonsági rés foltozható be.

 3. 3

  Telepíthetők az Oracle Database Server legújabb biztonsági frissítései.

 4. 4

  A VirtualBox virtualizációs alkalmazás három biztonsági hibát tartalmaz.

 5. 5

  A Cisco egy kritikus veszélyességű sebezhetőséget szüntetett meg az SSM-ben.

 6. 3

  Az IBM Security SOAR esetében egy biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

 7. 3

  A Palo Alto Networks egy hibajavítást adott ki a PAN-OS-hez.

 8. 4

  Az NVIDIA egyes grafikus drivereiben egy veszélyes hibára derült fény.

 9. 3

  A Webminhez több biztonsági frissítés vált letölthetővé.

 10. 3

  A Wireshark egy nemrég feltárt sebezhetőség miatt kapott frissítést.

Partnerhírek
Mesterséges intelligencia és deepfake a támadásokban

Az ESET legújabb Threat Report jelentése átfogó képet ad az ESET szakértői csapata által 2023 decemberétől 2024 májusáig megfigyelt fenyegetettségi trendekről.

​A kiberbűnözők piszkos játéka

A Foci EB és a 2024-es párizsi olimpiai játékok közeledtével az ESET biztonsági szakértői mutatnak 9+1 olyan esetet, amelyekben a kibertámadások áldozatai a sport szerelmesei voltak.

hirdetés
Közösség